Λειτουργία κατ’ εξαίρεση στη λιγνιτική μονάδα Αγ. Δημήτριος 5 της ΔΕΗ πρόκειται να χορηγηθεί από τον ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκα ως απότοκο της σημερινής σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επάρκεια της χώρας σε ρεύμα έως το Μάρτιο.

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει ζητήματα επάρκειας λιγνίτη στη μονάδα της Μελίτης, εξόρυξης στα ορυχεία της Μεγαλόπολης ενώ υπάρχει και η αποθείωση στη μονάδα του Αγ. Δημητρίου 5.

Επίσης αποφασίζονται μέτρα για την επάρκεια των νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών, αφού ποσότητες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

Τρίτη απόφαση που θα ανακοινωθεί είναι ο μηχανισμός διασφάλισης εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένα και τα προβλήματα επάρκειας που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες που μας προμηθεύουν συνήθως (Βουλγαρία-Σερβία).

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα συμμετέχουν εκπρόσωποι από ΡΑΕ ,ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και στελέχη ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών που αναλύουν όλες τις λεπτομέρειες της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, με δεδομένες της προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί επιστολή-καμπανάκι της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ με κοινοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λιγνιτική παραγωγή αυτήν την περίοδο. Η απολιγνιτοποίηση πριν την ενεργειακή πανδημία περιόρισε τη συντήρηση λιγνιτικών μονάδων και ανέστειλε και άλλες αποφάσεις όπως απαλλοτριώσεις εκτάσεων για εξόρυξη λιγνίτη, συν το ότι υπήρξε υπερεξόρυξη λιγνιτικών σταθμών, καταπονώντας σε αρκετές περιπτώσεις εξοπλισμό και ορυχεία.

Τέλος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται οι ηλεκτροπαραγωγοί, όπως έγινε γνωστό από το ΔΕΣΦΑ με τη ροή ποσοτήτων LNG στη Ρεβυθούσα.