Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες προχωρούν στην αλλαγή των σχεδίων τους και αναθεωρούν τις προβλέψεις τους σε ότι έχει να κάνει με την πιστωτική επέκταση, τα κόκκινα δάνεια, ενώ εκτιμούν ότι λόγω του ενεργειακού κόστους, που διαχέεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα μειωθούν και οι καταθέσεις των νοικοκυριών καθώς θα αναγκαστούν να «φάνε από τα έτοιμα» για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η γεωπολιτική κρίση έφερε ανατροπές στα σχέδια των τραπεζών και είναι διαρκείς οι συσκέψεις στα τραπεζικά επιτελεία, προκειμένου να χαράξουν «γραμμή άμυνας».

Τα τραπεζικά στελέχη αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση φέτος.

Στα τέλη του 2021 οι τραπεζίτες δήλωναν αισιόδοξοι και ανέμεναν ότι οι νέες χορηγήσεις για στεγαστικά, για καταναλωτικά και για small business δάνεια θα διαμορφώνοντας πάνω από τα 5 δις ευρώ, προβλέποντας ανάπτυξη άνω του 30% και στις τρεις κατηγορίες.

Η πρόβλεψη αυτή αναθεωρείται τουλάχιστον προσώρας, καθώς είναι άγνωστη η διάρκεια της νέας γεωπολιτικής κρίσης, και ήδη η αβεβαιότητα έχει επηρεάσει τη διάθεση για αγορά στέγης.

Και κατεβάζει τον πήχη των τραπεζών για την κερδοφορία τους.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα καταθέσεων θα μειωθούν καθώς πολλά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να «φάνε από τα έτοιμα», καθώς η άνοδος στις τιμές ενέργειας δεν φαίνεται μόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά σε όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ακρίβεια από τη μια και ο πληθωρισμός από την άλλη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποταμίευση σε ένα μέσο νοικοκυριό.

Σήμερα οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 135 δις ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 450 εκατ ευρώ, έναντι αύξησης 2,7 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων αναμένεται να κινηθούν πτωτικά και τους επόμενους μήνες ακριβώς λόγω των πιέσεων που δέχονται τα νοικοκυριά στην τσέπη τους.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τραπεζίτες και σε ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία ότι αν η κρίση διαρκέσει, θα υπάρξουν δάνεια που θα «σκάσουν».

Ηδη ο SSM εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση των δανείων που βρίσκονται στη λεγόμενη γκρίζα περιοχή και ζητά από τις τράπεζες να λάβουν επιπλέον προβλέψεις.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ξεκινά η επιχείρηση «ενέργεια χωρίς Ρωσία» – Όλο το σχέδιο