Νέο ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα καταγράψει η Ελλάδα κατά τη φετινή χρονιά. Βασική αιτία είναι ότι η συνολική αξία των επιχειρηματικών ντιλ με πρωταγωνιστές ομίλους από το εξωτερικό ξεκινάει από… ψηλά, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον όμιλο Masdar του Αμπου Ντάμπι. Ως αποτέλεσμα, μόνο οι μεγάλες συναλλαγές από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν τα 4 δισ. Το 2023 η αξία των συναλλαγών που αφορά ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθε σε 8,4 δισ. (έναντι 12 δισ. το 2022) σύμφωνα με την PWC.
Οσον αφορά τη συναλλαγή για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αντιστοιχεί σε αποτίμηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ της εισηγμένης και αυξάνεται σε 3,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης των υποχρεώσεων άνω των 800 εκατ. ευρώ της εταιρείας. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η μεγαλύτερη σε αξία που έχει πραγματοποιηθεί στον χώρο της ενέργειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες συνολικά. Σε πρώτη φάση η Masdar πρόκειται να αποκτήσει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση και στους υπόλοιπους μετόχους, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της παρουσίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ντιλ προχωράει βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ ορόσημο αποτελεί η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αναμένεται στις 21 Οκτωβρίου.
Στον κλάδο της Πληροφορικής καταγράφεται και μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις. Πρόκειται για την εξαγορά της Epsilon Net από το αμερικανικό private equity fund General Atlantic, που απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας πληροφορικής από κοινού με τον ιδρυτή της Ι. Μίχο και την Εθνική Τράπεζα.
Το τίμημα της συναλλαγής αυτής είχε τοποθετηθεί σε 241 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είχε αποτιμηθεί σε 572,39 εκατ. ευρώ. To General Atlantic είναι ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds του κόσμου, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαθέτει στο ενεργητικό του επενδύσεις σε τεχνολογικούς ομίλους, όπως μητρική του Tiktok, Bytedance. Υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει σε περισσότερες από 225 επιχειρήσεις, δίνοντας το «παρών» σε ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ευρώπη και ΝΑ Ασία.
Σημαντικό είναι και το αποτύπωμα της Data 4 στον χάρτη των ξένων επενδύσεων. Η γαλλική εταιρεία αναπτύσσει συγκρότημα κέντρων δεδομένων στην Παιανία, αποτελώντας επένδυση 300 εκατ. ευρώ, που ενδέχεται να αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε δεύτερη φάση. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι από τις λιγοστές που ξεκινούν να υλοποιούνται ταυτόχρονα με την επίσημη ανακοίνωσή τους. Κι αυτό επειδή η Data 4 για διάστημα 18 μηνών, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, προχωρούσε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχοντας εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.
Το campus, που θα περιλαμβάνει τρία κέντρα δεδομένων ισχύος 90 MW, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη 2026 αρχές 2027 και θα απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους.
Για την κατασκευή data centers στην Ελλάδα κεφάλαια επενδύει μία ακόμη ξένη εταιρεία. Πρόκειται για την Damac, αραβικών συμφερόντων, που έχει έδρα στο Ντουμπάι και διαθέτει ως βασική δραστηριότητα την αγορά ακινήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή συστάθηκε η Data In Scale, όπου μέτοχος με 45% είναι η ∆ΕΗ, με το υπόλοιπο 55% να ελέγχει η Caio Holding, που συνδέεται με την Damac.
Στον ξενοδοχειακό τομέα, το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone προχώρησε με τις Henderson Park – Hines σε συμφωνία εξαγοράς, έναντι 230 εκατ. ευρώ, του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, με την HIP, 100% θυγατρική του Blackstone να διαθέτει σημαντική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων.
Διαβάστε ακόμη:
- Αθηνά Ωνάση: Αγνώριστη σε νέα φωτογραφία που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση
- Μίνως Μάτσας: Η πρώτη ανάρτηση μετά τη δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη για την κρίση στον γάμο τους
- Θοδωρής Μαραντίνης: Οι σχέσεις μας με τη Σίσσυ Χρηστίδου δεν έχουν εξομαλυνθεί
- Σχολεία για μελλόνυμφους: Η πρόταση της Εκκλησίας ενάντια στα διαζύγια