Στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει το «Θαύμα των χαμηλών εκπομπών άνθρακα» και συνεπώς να τροφοδοτήσει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, με συμβατό περιβαλλοντικά τρόπο.
Το υδρογόνο δεν αποτελεί αυτοτελώς πρωτογενή πηγή ενέργειας όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή ο λιγνίτης.
Πρέπει να παραχθεί. Καθ’ υπέρβαση εντάσσεται και στους «μεταφορείς» ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός, ενώ δύναται να χρησιμοποιείται και ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας.
Το υδρογόνο είναι πιο εύφλεκτο και ογκώδες σε σχέση με άλλα καύσιμα, συνεπώς η αποθήκευσή του προϋποθέτει ειδική τεχνολογία και ειδικές κατασκευαστικές τεχνικές.
Περισσότερα από 500 μεγάλα διεθνή προγράμματα ανάπτυξης υδρογόνου βρίσκονται σε εξέλιξη στην παρούσα χρονική συγκυρία, και οι σωρευτικές επενδύσεις τους μπορεί να φτάσουν τα 550 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις υδρογόνου μπορεί να φτάσουν τα 600 δισ. δολ. έως το 2050.
Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, πρώτη η Βρετανία έχει ήδη εκπονήσει στο πρόσφατο παρελθόν, και σήμερα υλοποιεί, ένα ειδικό πιλοτικό σχέδιο «ενεργειακού μετασχηματισμού» με υδρογόνο.
Εντολές έχουν δοθεί και από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας για να παρουσιαστεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο για το υδρογόνο.