«Κατάσταση πολιορκίας» στην αγορά ρεύματος με τις χονδρεμπορικές τιμές να παραμένουν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα και να είναι πλέον άμεση η απειλή μεγάλων αυξήσεων για τη Μέση Τάση αλλά κυρίως για τα νοικοκυριά.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας και στα νοικοκυριά ενώ εμείς ως μη καθετοποιημένοι παραγωγοί θα χρεοκοπήσουμε» τονίζει παραγωγός της αγοράς και συνεχίζει: «είναι φανερό ότι το μοντέλο εξισορρόπησης της αγοράς (target model) που εισηγήθηκαν και εφάρμοσαν Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕ έχει αποτύχει και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις του κ. Κ. Χατζηδάκη οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη».
Η πλέον δραματική εξέλιξη θα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος ξεκινώντας από τη Μέση Τάση και φτάνοντας στα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά, κάτι που στην παρούσα κοινωνική συγκυρία θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά κυρίως στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης αφού πρέπει να είναι ο ορθολογικός και δίκαιος ρυθμιστής), μιλούσαν από τις 4 Δεκεμβρίου για «παιδικές ασθένειες που θα διορθωθούν» πρόβλεψη η οποία ξεκάθαρα διαψεύστηκε. Το χειρότερο όμως είναι πως από τη ΡΑΕ διαβεβαίωναν πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια», φαίνεται όμως πως η πραγματικότητα διαμορφώνεται διαφορετικά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως χθες στελέχη της ΡΑΕ έκαναν «απλώς συστάσεις» σε θερμικούς παραγωγούς, ώστε να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους χωρίς φυσικά αποτέλεσμα.
Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά άλλος παραγωγός ρεύματος: «η απειλή για τα νοικοκυριά είναι άμεση αφού το κόστος εξισορρόπησης στην αγορά ρεύματος ανέβηκε ιλιγγιωδώς στα 57 εκατ. ευρώ, όταν και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες μαζί δεν είχε ξεπεράσει τα 72 εκατομμύρια ευρώ!».
Οι παραγωγοί τώρα απειλούν και με νομικές προσφυγές κατά παντός υπευθύνου για τον καταλογισμό ευθυνών επειδή αυξάνονται παράλογα τα κόστη, με την αύξηση αυτή να καταλήγει στον τελευταίο καταναλωτή της αλυσίδας που είναι τα νοικοκυριά.
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Ο ίδιος παραγωγός όμως προχωρεί περισσότερο και ομιλεί για «οργανωμένο σχέδιο των μεγάλων ώστε να καταστραφούμε εμείς οι μικροί και να μείνουν στην πιάτσα ολιγοπωλιακά οι μεγάλοι καθετοποιημένoι παραγωγοί-προμηθευτές, με αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια και φυσικά την άνοδο των τιμών για τον καταναλωτή».
Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να την εξετάσει αφού το συνολικό ποσό που έχει πληρώσει ο κλάδος της προμήθειας από την έναρξη του target model ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια «διαλύοντας ουσιαστικά εμάς τους μικρομεσαίους παραγωγούς και εξαναγκάζοντάς μας σε διακοπή σύμβασης με πολύτιμους πελάτες μας που τους κρατούσαμε με 53 ευρώ τη μεγαβατώρα και οι οποίοι τώρα θα καταλήξουν αναγκαστικά στους μεγάλους με τιμές στα 68 ευρώ όμως» αναλύει την άποψή του ο ίδιος παραγωγός.
Αλλά και στη Μέση Τάση οι καινούριες συμβάσεις γίνονται με αυξήσεις γύρω στο 20% οπότε όπως τονίζει άλλος παραγωγός «περιμένετε αντίστοιχες αυξήσεις και στα νοικοκυριά».
«Στη χαμηλή τάση δηλαδή στα νοικοκυριά, θα υπάρξουν μετά τις εκκαθαρίσεις αθόρυβες ανατιμήσεις που θα επιβαρύνουν τους ήδη πληττόμενους από πανδημία καταναλωτές. Αυτός είναι ο στόχος μήπως; Και αν είναι ο στόχος των μεγαλοπαραγωγών, τότε τι θα πράξει η κυβέρνηση που έχει θέσει ως στόχο την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου από τα ολιγοπώλια;» ολοκληρώνει τη σκέψη του ο ίδιος παραγωγός.
Από την πλευρά του τέλος, ο ΑΔΜΗΕ (ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που κάνει τις εβδομαδιαίες εκκαθαρίσεις, έστειλε το δικό του σήμα κινδύνου για την περίοδο ως τις 6 Δεκεμβρίου καταδεικνύοντας συνολικό κόστος εξισορρόπησης στα 43,37 ευρώ ανα μεγαβατώρα, όταν η προημερήσια αγορά ήταν στα 66,18 ευρώ, δηλαδή το τεχνικό κόστος εξισορρόπησης ήταν απίστευτα υψηλό, περίπου 65%, διπλάσιο από αυτό της προηγούμενης περιόδου!
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ενέργεια: Απέτυχε το μοντέλο που παρουσίασαν Υπουργείο – ΡΑΕ
«Κατάσταση πολιορκίας» στην αγορά ρεύματος με τις χονδρεμπορικές τιμές να παραμένουν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα και να είναι πλέον άμεση η απειλή μεγάλων αυξήσεων για τη Μέση Τάση αλλά κυρίως για τα νοικοκυριά.…