Με κακούς οιωνούς μπαίνει ο Φεβρουάριος καθώς ξεμένει από καύσιμα η αγορά – Εβδομαδιαία πτώση 3,3% για S&P 500 που αποχαιρετά τον πρώτο μήνα του 2021 με μηνιαίες απώλειες 1,1% – Κέρδη 3% για ασήμι και 8% για πετρέλαιο – Το φαινόμενο GME και τα καμπανάκια dot com
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Με απώλειες ολοκληρώθηκε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εβδομάδες στην ιστορία των αγορών. Με μια σημαντική λεπτομέρεια: Απώλειες για τα μεγάλα trading desks της Wall Street. Διότι οι μικροεπενδυτές της Main Street είχαν πολλούς λόγους να χαμογελάνε.
Για πρώτη φορά μετά την εποποιία του Bitcoin που έδωσε “ψωμάκι” στο φτωχό, οι λεγόμενοι retail investors κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο: να μεταφέρουν πλούτο από τα μεγάλα κεφάλαια στις τσέπες χαμηλόμισθων που ποντάρανε τις stimulus επιταγές που μοίρασε η Fed.
Το μεγάλο Short Squeeze
Ή αλλιώς το Μεγάλο Σορτάρισμα… που δεν έγινε ποτέ. Τι συμβαίνει όταν ένα μάτσο αυτοαποκαλούμενα “αυτιστικά” διαδικτυκακά τρολς αποφασίζουν να συσπειρωθούν προκειμένου να διοχετεύσουν συντεταγμένα την ενέργειά τους σε κάτι παραπάνω από γελοία memes;
Γκρεμίζονται hedge funds δισεκατομμυρίων, και ξαναγράφονται οι χρηματιστηριακοί κανόνες (και τα βιβλία χρηματοοικονομικής), αυτό γίνεται. Χρησιμοποιώντας τα social media, συγκεκριμένα ένα διαβόητο πλέον φόρουμ του reddit εν ονόματι r/wallstreetbets, ένας όχλος -αλλά οργανωμένος όχλος- μικροεπενδυτών εξαπέλυσε μπαράζ αγορών στη μετοχή της GameStop, μιας μισοπεθαμένης εταιρείας πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, στην οποία ήταν heavily shorted μεγάλα επενδυτικά funds.
Το αποτέλεσμα; Χάος. Τα σορτς κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν απο τον ασταμάτητο όχλο, οδηγώντας τη μετοχή από τα 10 έως και τα $500!!! Και δε σταμάτησαν εκεί. Το πάρτι συνεχίστηκε σε μια πληθώρα εξίσου άσημων μετοχών αλλά και κρυπτονομισμάτων (το DOGE εκτοξεύθηκε σχεδόν 1000%), με πολλούς δισεκατομμυριούχους από ένα σημείο κι έπειτα να μπαίνουν στο παιχνίδι βάζοντας “πλάτη” στους φτωχούς stimmychecked χρήστες του Robinhood (όνομα και πράγμα).
Η GME έφτασε να είναι η πιο συνωστισμένη μετοχή, ξεπερνώντας αυτές του S&P. Το πράγμα ξέφυγε τόσο πολύ εκτός ελέγχου, που η SEC επέβαλε όρια στα trades πιέζοντας και τις πλατφόρμες συναλλαγών να περιορίσουν τον αριθμό κατοχής ορισμένων μετοχών σε μόλις μία! Αλλά η μάχη μεταφέρθηκε και στα social media, όπου απέκλεισαν τους r/wallstreetbets από πολλά μέσα δικτύωσης.
Ξαναγράφονται οι κανόνες
Πρόκειται για μια πρωτοφανούς αισχρότητας πράξη από μεριάς Wall Street, η οποία φυσικά είναι το θέμα των ημερών και θα απασχολήσει για πολύ καιρό την αγορά. Διότι όταν τα μεγάλα funds χειραγωγούν μπροστά στα μάτια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετοχές και μέταλλα, δεν τρέχει κάστανο. Όταν μια φορά ο μικροεπενδυτής βρισκει “παραθυράκι” να βγάλει κανά φράγκο, κλείνουμε το παιχνίδι.
Ολόκληρο το εξαιρετικά ενδιαφέρον στόρι στην Axia news του σαββατοκύριακου. Όπως και να έχει, το φαινόμενο GME αποτέλεσε μια νίκη της Main Street που έσκιαξε για τα καλά (και το σκιάξιμο μένει…) τους ανίκητους κουστουμάτους της Wall St. Ταυτόχρονα όμως φανέρωσε ακόμη περισσότερο πως οι αγορές θυμίζουν όλο και πιο πολύ εποχή dot com, καθώς οι αποτιμήσεις δε δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη (όχι ότι τα κοιτάει κανείς πλέον).
Ωστόσο τα τρισ. της Fed δε μπορούν για πάντα να κρατήσουν μια εμφανώς εξαντλημένη bull market, και τα δυσοίωνα νέα από πλευράς διαχείρισης της πανδημίας με το αλαλούμ στα εμβόλια και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία καθώς μπαίνει ο Φεβρουάριος.
Η αγορά έχει ήδη απορροφήσει και αποτιμήσει τα εταιρικά νέα των κυριότερων εταιρειών-βαρίδια, και ο επόμενος μήνας μπαίνει με κακό μομέντουμ. Εκτός κι αν η πρόσφατη πτώση είναι bear trap… Αλλά ακόμη κι οι bears είναι φοβισμένες μετά τα επικά short squeeze. Για να βγουν έξω πρέπει να είναι πολύ σίγουρες…
Η εικόνα στις αγορές
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Dow Jones κατέγραψε σήμερα βουτιά 620 μονάδων ή 2,03% και έκλεισε κάτω από τις 30.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 29.982,62 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,3%. Η σημερινή “βουτιά” εξανέμισε και τα μηνιαία κέρδη του δείκτη που ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με πτώση της τάξης του 2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόνο ο τίτλος της McDonalds έκλεισε με θετικό πρόσημο, γράφοντας κέρδη 0,49%. Όλες οι υπόλοιπες μετοχές έκλεισαν στο “κόκκινο”, με απώλειες από 0,42% (Salesforce) έως και 4,56% (Dow Inc.).
Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 1,93% και τερμάτισε στις 3.714,24 μονάδες, γράφοντας επίσης απώλειες 3,3% σε διάστημα εβδομάδας. Όπως και ο Dow, ο S&P 500 πέρασε σε αρνητικό έδαφος σε μηνιαία βάση, τερματίζοντας τον Ιανουάριο 1,1% χαμηλότερα.
Τέλος, ο Nasdaq έκλεισε 266,46 μονάδες χαμηλότερα, στις 13.070,69 μονάδες, με απώλειες 2%, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,5%. Ωστόσο, χάρη στα ισχυρά κέρδη του από την αρχή του έτους, ο τεχνολογικός δείκτης αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο με κέρδη 1,4%.
Στις επιμέρους μετοχές, με κέρδη της τάξης του 65% έκλεισε ο τίτλος της Novavax μετά την ανακοίνωση της εταιρείας εχθές ότι το υποψήφιο εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 9%, αν και η αποτελεσματικότητά του έναντι της νέας μετάλλαξης είναι χαμηλότερη.
Εμπορεύματα – Ξεχώρισε το ασήμι
Στα commodities, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent παράδοσης Μαρτίου κέρδισαν 35 σεντ, ή 0,6%, στα 55,88 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Brent Μαρτίου έληξε με το πέρας της συνεδρίασης της Παρασκευής. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου απώλεσε 6 σεντ, ή 0,1%, στα 55,04 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο μήνα οι τιμές κέρδισαν 7,6%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ υποχώρησαν 14 σεντς, ή 0,3%, κλείνοντας στα 52,20 δολάρια ανά βαρέλι. Σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τη FactSet το τρέχον συμβόλαιο του αμερικανικού αργού κατέγραψε κέρδη 7,9%. Τόσο το Brent όσο και το WTI κατέγραψαν κέρδη που άγγιξαν το 1% σε επίπεδο εβδομάδας.
την Παρασκευή, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 20 δολάρια ή 1,1% και έκλεισε στα 1.861, 20 δολ. ανά ουγγιά, κλείνοντας την εβδομάδα με οριακά κέρδη 0,1%, αλλά με πτώση της τάξης του 1,8% σε επίπεδο μήνα.
Παράλληλα, το ασήμι Μαρτίου κέρδισε 1,31 σεντς ή 5,1% και έκλεισε στα 27,23 δολ. ανά ουγγιά. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιανουαρίου. Το ασήμι μετά το σημερινό άλμα διεύρυνε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 1,4%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με άνοδο σχεδόν 3%. Φημολογείται ότι το ασήμι είναι ο επόμενος στόχος για το μεγάλο Shor Squeeze των r/wallstreetbets… Έχετε το από κοντά.
Στα υπόλοιπα νέα που κινούν τις αγορές, σε μια περίοδο που η πανδημία επελαύνει σαρωτικά στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ύφεση 3,5% το 2020, υψηλότερη και από το 1946, ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει αμέσως και να εγκρίνει την πρόταση του για ένα «πακέτο ανακούφισης» ύψους 1,9 τρισ., για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19.
ΗΠΑ: Πτώση 0,2% στις καταναλωτικές δαπάνες τον Δεκέμβριο 2020
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020. Oι δαπάνες υποχώρησαν 0,2%, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Τον Νοέμβριο σημείωσαν πτώση 0,7%, σύμφωνα με τα καθοδικά αναθεωρημένα στοιχεία.
Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +0,1%.
Eli Lilly: Ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη για το δ΄ τρίμηνο
Η Eli Lilly & Co ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη δ΄ τριμήνου για το κλείσιμο του 2020, καθώς τα έσοδα από τη θεραπεία αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, συνέβαλαν σε υψηλότερες πωλήσεις φαρμάκων γενικότερα. Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία εμφάνισε κέρδη 2,12 δισ. δολαρίων ή 2,32 δολαρίων ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 1,5 δισ. δολαρίων ή 1,64 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,75 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 2,37 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,44 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 6,11 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 7,27 δισ. δολάρια.
Ζημιές για πρώτη φορά μετά το 2016 ανακοίνωσε η Chevron
Ζημιές, για πρώτη φορά από το 2016, εμφάνισε η Chevron το 2020, μετά από μια χρονιά μείωσης των τιμών πετρελαίου και της ταξιδιωτικής κίνησης που προκάλεσε η πανδημία, και η οποία έπληξε τη ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο.
Η Chevron εμφάνισε ζημιές 5,5 δισ. Δολαρίων για το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά από τα 497 εκατ. Δολάρια του 2016. Το 2019 η αμερικανική εταιρεία είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 2,9 δισ. δολαρίων.
Η Chevron για το δ΄ τρίμηνο εμφάνισε ζημιές 665 εκατ. δολαρίων ή 33 σεντς ανά. μετοχή, έναντι των ζημιών 6,61 δισ. δολαρίων ή 3,51 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι προσαρμοσμένες ζημιές στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 0,10 δολάρια ανά μετοχή ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 8 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα τριμήνου μειώθηκαν περισσότερο από 305 στα 25,25 δισ. δολάρια έναντι της προηγουμένης περιόδου.
Στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων -που είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα- αποκλείουν πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα προσφέρει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η συζήτηση σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων άνοιξε αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη, Klaas Knot, ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που σήμερα είναι στο -0,5%, εάν χρειαστεί να αναχαιτίσει το ράλι του ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Knot είχε θέσει το θέμα μείωσης των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε και δεν θεωρήθηκε μέρος της στρατηγικής πολιτικής της ΕΚΤ, που πλέον εστιάζεται στις αγορές ομολόγων και στα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες.
Γερμανία – Στο 0,1% η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δ’ 3μηνο του 2020
Οριακή αύξηση παρουσίασε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2020, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό επιβάρυναν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το δ’ τρίμηνο του 2020 έναντι του γ’ τριμήνου, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019 καταγράφηκε μείωση κατά 3,9%.
Γαλλία: Στο -8,3% το ΑΕΠ το 2020, στο -1,3% για το δ΄τρίμηνο
Με ρυθμό 8,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας το 2020, καθώς επέστρεψε στην πτώση το δ΄ τρίμηνο του 2020, λόγω του δεύτερου lockdown. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, μετά το ρεκόρ του +18,5% στο γ΄τρίμηνο.
Ωστόσο, η πτώση στο δ΄τρίμηνο του 2020 ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων. Καλύτερα ήταν τα στοιχεία και σε ετήσια βάση, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανέμενε πτώση του ΑΕΠ με ρυθμό 11%.
Ισπανία: Μείωση του ΑΕΠ κατά 11% το 2020 – Αύξηση 0,4% το δ’ 3μηνο
Οριακή αύξηση παρουσίασε το ΑΕΠ της Ισπανίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% αποφεύγοντας την επιστροφή σε αρνητικό έδαφος λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, το ΑΕΠ του 2020 υποχώρησε κατά 11% έναντι του 2019.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 9% αλλά για μια πενταετή περίοδο.