Ένας πίνακας, πλάτους 3,5 μέτρων, που ο Jean-Michel Basquiat δημιούργησε το 1983 και σήμερα βρίσκεται στη συλλογή του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Valentino Garavani αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 45 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s τον Μάιο – κάνοντας αυτό το έργο ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα του καλλιτέχνη.
Ο πίνακας, με τίτλο El Gran Espectaculo – The Nile (Το Μεγάλο Θέαμα – Ο Νείλος) απεικονίζει νεκροκεφαλές και φιγούρες που επιπλέουν σε ένα φόντο από γρίφους και φράσεις ζωγραφισμένες για να παραπέμπουν σε φαραώ και αρχαία αιγυπτιακά μνημεία. Στο κέντρο του πίνακα, που αποτελείται από τρία μέρη, μία κίτρινη βάρκα καθοδηγείται στον Νείλο από τον θεό Όσιρι.
Ανήκει στην προσωπική συλλογή του Valentino εδώ και 18 χρόνια, κάνοντας μάλιστα την εμφάνισή του στο αφιέρωμα του Vanity Fair για τον διάσημο σχεδιαστή μόδας, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί μπροστά από τον πίνακα.
Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Valentino είχε αποτίσει φόρο τιμής στον καλλιτέχνης με μία συλλογή ρούχων, η οποία ήταν γεμάτη από γκράφιτι και εικόνες που είχε ζητήσει από το αρχείο των κληρονόμων του Basquiat.
“Ο Νείλος” είχε παρουσιαστεί το 2005 σε μία έκθεση για τον Basquiat που έκανε εγκαίνια στο Μουσείο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Μάλλον ήταν δάνειο από τον Valentino, ο οποίος τον είχε αποκτήσει εκείνη τη χρονιά σε δημοπρασία του οίκου Sotheby στην Νέα Υόρκη, για 5,2 εκατομμύρια δολάρια.
Το έργο θα είναι διαθέσιμο προς πώληση στην επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Rockefeller Center στις 15 Μαϊου. Η τωρινή εκτιμώμενη τιμή του είναι οχτώ φορές μεγαλύτερη από εκείνη που άγγιξε το 2005.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Christie’s, Alex Rotter, είπε ότι όταν ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε το έργο στην ηλικία των 22 ετών, στο επίκεντρο της δουλειάς του ήταν το να “αναλύει τις ιστορικές κατασκευές της φυλής”. Ο ισπανικός τίτλος του έργου, που μεταφράζεται στο “Μεγάλο Θέαμα”, έχει πολλές φορές αντικατασταθεί από τη φράση “Ο Νείλος”, που ο καλλιτέχνης είχε γράψει στο πίσω μέρος του καμβά.
Ένα μέρος από τα έσοδα της πώλησης θα δοθούν στην Ακαδημία Valentino στη Ρώμη, ένα ίδρυμα που λειτουργεί ξεχωριστά από τον οίκο μόδας, αλλά έχει ίδιους ιδρυτές, ενώ κάποιο άλλο μέρος των εσόδων θα δοθεί στην ανανέωση των κεντρικών γραφείων του οίκου.