Στο νέο μέτρο με το οποίο προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης από το Κράτος στον συνταξιούχο που περιμένει την απονομή της επικουρικής σύνταξής του, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη μέχρι τον Ιούνιο 2022 και έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους, θα λάβουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, μέχρι τις 15 Μαρτίου ενώ επισπεύδεται η έκδοσή τους με διαδικασίες fast track», επισημαίνει σχετικά στην ανάρτησή του.

Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΦΚΑ, περίπου 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων θα εκδοθούν μαζικά εντός του Φεβρουαρίου και έως το τέλος του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιποι 40.000 – 43.000 δικαιούχοι, για τους οποίους δεν είναι δυνατό να εκδοθεί άμεσα η σύνταξη, θα λάβουν έναντι αναδρομικά – σαν προκαταβολή της επικουρικής τους σύνταξης – 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής εφάπαξ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.
  • Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 1.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.
  • Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Αύγουστο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Δεν θα λάβει τώρα αναδρομικά, αλλά θα λάβει την σύνταξή του έως το καλοκαίρι.

Προσοχή, οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τώρα τα έναντι αναδρομικά δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μετά τον Μάρτιο 100 ευρώ το μήνα. Η καταβολή θα είναι εφάπαξ και όταν εκδοθεί η σύνταξη τους θα λάβουν αυτό που δικαιούνται με συμψηφισμούς.

Η προκαταβολή

  • χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).
  • Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο  που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

 

Διαβάστε ακόμη: