Ο πληθυσμός των περιστεριών της Νέας Υόρκης εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από τον ανθρώπινο – εννέα εκατομμύρια περιστέρια έναντι οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου. Και τώρα, αυτοί οι «αρουραίοι του ουρανού» κατά πολλούς, θα αποκτήσουν ένα επιβλητικό μνημείο ύψους 5 μέτρων.

Το επόμενο έργο τέχνης που θα τοποθετηθεί πάνω από τη Δέκατη Λεωφόρο στο δυτικό Μανχάταν, στο High Line Plinth, το περίοπτο βάθρο του υπερυψωμένου πάρκου High Line, θα είναι ο «Δεινόσαυρος» (2024), ένα υπερρεαλιστικό γλυπτό από αλουμίνιο ενός περιστεριού που φιλοτέχνησε ο Iván Argote.

«Το όνομα Δεινόσαυρος παραπέμπει στην κλίμακα του γλυπτού και στους προγόνους του περιστεριού που πριν από εκατομμύρια χρόνια κυριαρχούσαν στον πλανήτη, όπως εμείς οι άνθρωποι σήμερα», δήλωσε σχετικά ο καλλιτέχνης.

«Το όνομα χρησιμεύει επίσης ως αναφορά στην εξαφάνιση του δεινοσαύρου. Όπως και εκείνοι, μια μέρα δεν θα υπάρχουμε πια, αλλά ίσως ένα απομεινάρι της ανθρωπότητας να συνεχίσει να ζει – όπως τα περιστέρια – στις σκοτεινές γωνίες και τα κενά των μελλοντικών κόσμων», κατέληξε ο Argote, που γεννήθηκε στην Μπογκοτά και ζει στο Παρίσι.

peristeri2.jpg
Το ύψους 5 μέτρων γλυπτό θα αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο και θα παραμείνει στη θέση του για 18 μήνες

Η κριτική στα συμβατικά μνημεία και τη δημόσια τέχνη – και μια προτίμηση στα περιστέρια – είναι στοιχεία που επαναλαμβάνονται σε όλο το έργο του Argote. Όταν ήταν υποψήφιος για το κορυφαίο βραβείο σύγχρονης τέχνης της Γαλλίας, το Prix Marcel Duchamp, το 2022, η εγκατάσταση του Argote στο Κέντρο Πομπιντού περιελάμβανε βίντεο με μνημεία που ξηλώνονται και αποσυναρμολογούνται, τα οποία προβάλλονταν σε μια γκαλερί γεμάτη με αναποδογυρισμένους οβελίσκους.

Το περιστέρι του Argote θα είναι η τέταρτη ανάθεση για το High Line Plinth, μετά από έργα των Pamela Rosenkranz, Simone Leigh και Sam Durant. Το γλυπτό της Rosenkranz, «Old Tree» (2023), ένα δέντρο σε ροζ νέο χρώμα, θα εκτίθεται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο «Δεινόσαυρος» θα αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο και θα παραμείνει στο βάθρο για 18 μήνες.

Διαβάστε ακόμη: