Η ραγδαία άνοδος της Αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς και τα κέρδη των κρυπτονομισμάτων δημιούργησαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο νέους “εκατομμυριούχους” στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας έρευνας πλούτου Spectrem Group.

Ο αριθμός των Αμερικανών με 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε στο ρεκόρ των 14,6 εκατομμυρίων το 2021, από 13,3 εκατομμύρια το 2020.

Ο ρυθμός ανάπτυξης άνω του 10% ήταν ο ισχυρότερος εδώ και χρόνια, ενισχυμένος από τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο που δημιουργήθηκαν από το χρηματιστήριο, τα κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

«Ήταν η πιο δυνατή χρονιά ποτέ για τη δημιουργία νέων εκατομμυριούχων σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο George Walper, πρόεδρος του Spectrem Group.

Ο αριθμός των Αμερικανών με περιουσία αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω αυξήθηκε κατά 18%. Υπάρχουν τώρα ένα ρεκόρ 252.000 Αμερικανών με περιουσία αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερων, από 214.000 το 2020.

Αντίθετα, ο αριθμός των επενδυτών που αποκαλούνται «εύποροι» — ή εκείνοι με μεταξύ 100.000 και 1 εκατομμύριου δολαρίων — αυξήθηκε κατά περίπου 2%. Το χρηματιστήριο ήταν μακράν η μεγαλύτερη “πηγή δημιουργίας πλούτου” για τους εκατομμυριούχους και τους πλούσιους το 2021.

Ισχυρά κέρδη για τη Wall Street

Στην Wall Street πέρυσι ο βιομηχανικός δείκτης S&P 500 κέρδισε ποσοστό 27% σε ετήσια βάση, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 21%. Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κέρδισε περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve. Τα κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία — όπως NFT, συλλεκτικά αντικείμενα και ακίνητα — κέρδισαν επίσης αξία, προσθέτοντας στον πλούτο των πλουσίων. Το συνολικό ανώτατο όριο αγοράς των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, παρά τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών, κέρδισε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko.