Εν αναμονή της κατάθεσης τις επόμενες ώρες της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή είναι η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο μεταξύ χτες θεσμικοί φορείς και εμπλεκόμενοι στην αγορά κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επικείμενη τροπολογία που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα κατατεθεί στο Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει οικονομικά και θεσμικά μέτρα για τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ.
Στο μεταξύ με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Α. Δαγούμας η σχετική μελέτη που ανέθεσε η ΡΑΕ οι παρεμβάσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, η μελέτη καταγράφει μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια διαμόρφωσης των εσόδων, στο ενδεχόμενο που οι εξελίξεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν είναι οι εκτιμώμενες και αναμενόμενες.
«Ακόμη και στο σενάριο του stress test, τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζουν οριακά το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση του βασικού σεναρίου υπερκαλύπτεται το σχετικό έλλειμμα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης τάχθηκε υπέρ των μέτρων που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ. «Θεωρούμε ότι αυτή η τρύπα θα έφτανε πάνω από 2,5 δις. σε βάθος δεκαετίας και πλέον μαζεύεται στον ορίζοντα αυτόν. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μόνιμη η λύση με την ενισχυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης και εν γένει στις αγορές» δήλωσε. «Έχει έρθει η ώρα οι ΑΠΕ να μπουν στο Target Model, ώστε να ενταχθούν πλήρως με ανταγωνιστικά κριτήρια στο σύστημα και να δώσουν ώθηση για τη μείωση του κόστους ενέργειας» συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε, στα παλιά έργα ήταν απαραίτητη η στήριξη και είναι σωστό να συνεχιστεί για εκείνα. Όμως, όπως είπε, τα νέα είναι πολύ πιο φθηνά και βοηθούν περισσότερο στη μείωση της χονδρεμπορικής.
Επίσης ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι αναμένεται σημαντική λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, η οποία όμως θα απορροφηθεί από ανάγκες, όπως το χρηματοδοτικό κενό του 1,5 δις. ευρώ και τα χρέη άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς. Άρα όπως είπε θα μείνουν ως καθαρό αποτέλεσμα μόλις 50 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στάσσης μάλιστα ανέφερε ότι «υπήρχε πέρυσι καθυστέρηση 17 μηνών στις πληρωμές των ΑΠΕ και έχει πλέον μαζευτεί στους 2 μήνες, άρα είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε στη ΔΕΗ.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ, Π. Παπασταματίου «είναι σημαντικό τι θα πούμε στις τράπεζες και τους επενδυτές ένα μήνα από σήμερα. Θα μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ λύθηκε;» Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, ο ίδιος τόνισε ότι” «υπάρχει ένα περίπλοκο σύστημα στους κώδικες και διαδικασίες, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο πολίτης πληρώνει ένα συνολικό ποσό για την ενέργεια. Το κόστος αυτό όλες οι μελέτες και ο ΕΣΕΚ αποδεικνύουν ότι υποχωρεί με τις ΑΠΕ. Τώρα αν θα πρέπει ενδιάμεσα να γίνουν αυξομειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ δεν έχει τόση σημασία.»
Τέλος ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), Στέλιος Λουμάκης άσκησε έντονη κριτική στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις και τόνισε ότι την ώρα λ που δυστυχώς το υπουργείο προτίθεται να «κουρέψει» με τροπολογία στο παρόν ν/σ δεδουλευμένα ενός έτους στις ΑΠΕ ύψους 110 εκατ. ευρώ από 50,000 παραγωγούς με την άπαξ εισφορά του 6% επί του κύκλου εργασιών του 2020, χαρίζονται 36 εκατομμύρια για τρεις μόλις εβδομάδες εξισορρόπησης ή αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν αντιμετωπιστεί, 600 εκατ. ετησίως σε 5 μόλις εταιρείες που είναι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών διαθέτοντας μονάδες φυσικού αερίου.