Η Βραζιλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής κοκαΐνης στον κόσμο, ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας καινοτόμου νέας θεραπείας για τον εθισμό στο ακριβό ναρκωτικό και το ισχυρό παράγωγό του, το κρακ: ένα εμβόλιο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFD), με το όνομα «Calixcoca», το πειραματικό εμβόλιο, είχε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμές που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα.

Το εμβόλιο μπορεί και ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση που εμποδίζει την κοκαΐνη και το κρακ να φθάσουν στον εγκέφαλο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών ότι θα καταφέρουν να βοηθήσουν τους χρήστες να ξεφύγουν από τον «κύκλο» του εθισμού.

Με απλά λόγια, όσοι είχαν εξάρτηση από την κοκαΐνη, δεν έχουν πλέον εξάρτηση από το συγκεκριμένο ναρκωτικό.

«Εάν η θεραπεία μέσω εμβολίου λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα είναι η πρώτη φορά που ο εθισμός στην κοκαΐνη θα καταπολεμάται με εμβόλιο», δήλωσε ο ψυχίατρος Φρεντερίκο Γκαρσία, συντονιστής της ομάδας που ανέπτυξε το ενέσιμο σκεύασμα στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του «Minas Gerais».

Η ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο την περασμένη εβδομάδα – ύψους 500.000 ευρώ – στα βραβεία «Euro Health Innovation για την Ιατρική» στη Λατινική Αμερική, με χορηγό την φαρμακευτική εταιρεία «Eurofarma».

Η λειτουργία του εμβολίου που καταπολεμά τον εθισμό στην κοκαΐνη

Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών προκειμένου να παράξει αντισώματα που συνδέονται με μόρια κοκαΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τα πολύ μεγάλα για να παρεισφρήσουν το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου , όπου το φάρμακο διεγείρει συνήθως υψηλά επίπεδα ευχαρίστησης, της ντοπαμίνης.

Παρόμοιες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον «υπ’ αριθμό 1 καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο», σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Σταμάτησαν όμως όταν, μεταξύ άλλων, οι κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, επισημαίνει ο Γκαρσία.

emvolio.gov.gr: Ποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο από σήμερα, ποιοι θα λάβουν SMS

Καρχαρίες-κοκαΐνης, εντυπωσιακά ζώα εθισμένα στο ναρκωτικό απο τα λαθραία φορτία που ρίχνονται στον Ατλαντικό

Διαβάστε ακόμη: