Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι κάτι που εξετάζεται την ώρα που αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με ό,τι τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν συζητείται αυτή τη στιγμή μαζικός εμβολιασμός σε παιδιά. Η συζήτηση όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, γίνεται μόνο για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

«Οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εμβολιαστικό κενό σε παιδιά και εφήβους

Ωστόσο, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μια εκκρεμότητα, στο θέμα του εμβολιασμού πολιτών άνω των 60 ετών, την οποία δεν πρέπει να διατηρήσουμε επί μακρόν.

«Ασφαλής ο εμβολιασμός για τα παιδιά»

«Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από τον κορωνοϊό και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα. Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών αλλά και την κάλυψη που προσφέρουν τα εμβόλια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, μίλησε και ο διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι μέχρι τώρα όλοι οι οργανισμοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα έχουν αποφανθεί ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τα παιδιά, αλλά το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

«Πώς θα φτάσουμε ένα τείχος 80% όταν βγάλουμε κάποιες ομάδες απ’ έξω;»

Επίσης, ο κ. Σκουτέλης συμπλήρωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και η κουβέντα αυτή περί υποχρεωτικότητας είναι πολύ παλιότερη από τον κορωνοϊό και αυτό που ισχύει είναι ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα για κάθε πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι.

Παράλληλα, στο εν λόγω ζήτημα αναφέρθηκε και η Προέδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». Και όπως είπε, οι επιφυλάξεις των γονέων είναι αναμενόμενες και είναι μια ομάδα που πρέπει να είναι μέσα στη γενική ομάδα τείχος ανοσίας. «Πώς θα φτάσουμε ένα τείχος 80% όταν βγάλουμε κάποιες ομάδες απ’ έξω;», σχολίασε, ενώ για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στα παιδιά είπε ότι «δεν νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτικό και δεν πρέπει να είναι. Και θα ξεκινήσει 16 και πάνω, και μετά 12-15».