Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας συνέβαλε καθοριστικά στην παραγωγή νέων εμβολίων για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, με εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον WHO, εκτιμάται ότι με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται ετησίως 2-3 εκατομμύρια θάνατοι.
Ενδεικτικά, μέχρι και την εφηβική ηλικία χορηγούνται 17 εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα, με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα. Η δυνατότητα ταυτόχρονης χορήγησης πολλών αντιγόνων με μια ένεση (πολυδύναμα εμβόλια) βοήθησε στην τήρηση του προγράμματος και μείωσε την ταλαιπωρία παιδιών και γονέων.
Τα εμβόλια, εκτός από την άμεση προστασία, προσφέρουν και έμμεση προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα της κοινότητας (συλλογική ανοσία). Επιπλέον τα οφέλη από τα εμβόλια επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και η πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (εμβόλιο ηπατίτιδας Β και ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων).
Όμως, ενώ τα εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελούν παρέμβαση που ωφελεί τα άτομα όλων των ηλικιών, διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη δημόσια υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι «θύματα» της επιτυχίας τους και αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας να τα διαφυλάξει.
Σήμερα, το θέμα των εμβολιασμών, αναδύεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία του πολύ-αναμενόμενου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 ο οποίος έχει ανατρέψει όλες τις πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής διεθνώς.