Το «φράγμα» των 7 εκατ. δόσεων «έσπασε» σήμερα στην Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» εξελίσσεται σε φουλ ρυθμό, με 100.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, το ποσοστό των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έφτασαν περίπου στο 29%, καθώς πάνω από 2,9 εκατ. έχουν εμβολιαστεί είτε και με τις δύο δόσεις με Pfizer, Moderna και AstraZeneca, είτε με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία, στην Ελλάδα διεξάγονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση. Περίπου 30.000 αφορούν πολίτες που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ενώ περίπου 80.000 πολίτες ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση ή με το Johnson & Johnson.

Βασίλης Κικίλιας για Astrazeneca

Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε απόψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα.

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο.

Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κα Κουκ επανέλαβε σήμερα στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε».