Τα μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις ερμητικά κλειστά εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, αποκτούν ξανά την «αίγλη» που τους αξίζουν.
Η ανοδικές τάσεις που καταγράφουν οι αξίες στην εγχώρια κτηματαγορά για 4η συνεχόμενη χρονιά σε συνάρτηση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που καταγράφει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας ακόμη και σε περιβάλλον πανδημίας, φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας να αποτελεί πλέον μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε η περιοχή της Ομόνοιας πλέον προσφέρει μοναδικές στιγμές για τους ενοίκους των νέων ξενοδοχείων που λειτουργούν ήδη ή/και θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή.
Η ευρύτερη περιοχής της Ομόνοιας διαθέτει οπτική επαφή με το βράχο της Ακρόπολης που λίγες περιοχές διαθέτουν.
Παράλληλα, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από αλυσίδα ξενοδοχείων, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της εμβληματικής πλατείας Ομονοίας, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει μπει πλέον για τα καλά στο «στόχαστρο» διεθνών επενδυτών .
Πλέον διακρίνουμε ότι περιοχές που στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες», είτε «υποβαθμισμένες», αλλάζουν .
Περισσότερες από 80 οικοδομικές άδειες για την αλλαγή χρήσης κτιρίων εξέδωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων μόνο για το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Πολλές ιδιωτικές επενδύσεις πραγματοποιούνται σε γειτονιές του κέντρου που πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν στον χάρτη της κτηματαγοράς.
Οι αυξήσεις των τιμών στις άνωθεν «ξεχασμένες» περιοχές, θα οδηγήσουν στην αύξηση των αξιών στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα, αποτελούν βασικό πυλώνα μετεξέλιξης της εικόνας του κέντρου της πρωτεύουσας, επηρεάζοντας θετικά και τις όμορες περιοχές.
Το γεγονός ότι ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα και funds επενδύουν συνεχώς στην τουριστική βιομηχανία του Δήμου Αθηναίων ακόμη και κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών αποτελεί θέμα χρόνου.
Ενώ ταυτόχρονα, προαναγγέλλει την επενδυτική έκρηξη και την προσέγγιση δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων στο άμεσο μέλλον
Μη ξεχνάμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις, συντελούν στην οικονομική αναβάθμιση τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της οικονομίας της χώρας μας. Ενώ, Η αποκατάσταση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Κτίρια που άλλαξαν ή πρόκειται να αλλάξουν «εικόνα» και χρήση
Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, Αθήνα
Διατηρητέο που διαθέτει υπόγειο και 7 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 6.878,37 τ.μ..
Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται από επενδυτές για τη δημιουργία ξενοδοχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει εισήγηση προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για εκμίσθωση του κτιρίου, ώστε να φτιαχτεί ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.
Σταδίου 41 (πρώην Φωκάς), Αθήνα
Διατηρητέο σχεδόν 8.500 τ.μ. που στέγαζε για δεκαετίας το κεντρικό κατάστημα της εμπορικής αλυσίδας Φωκάς.
Οι επιτρεπόμενες χρήσεις από τον ΕΦΚΑ περιορίζονται αυστηρά: α) στη χρήση ξενοδοχείου, τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, β) στη χρήση εμπορικών καταστημάτων, γ) στη χρήση γραφείων, δ) στη χρήση ως χώρου διοργάνωσης εκδηλώσεων, αιθουσών τέχνης, διοργάνωσης εκθέσεων και λοιπών συναφών χρήσεων.
Ζαλοκώστα 7-9 Κολωνάκι, Αθήνα
Διατηρητέο συνολικής επιφάνειας 1.854 τ.μ., που κατασκευάστηκε το 1939 και χαρακτηρίστηκε μνημείο με σχετική υπουργική απόφαση του 2008.
Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021.
Το επενδυτικό πρόγραμμα περιελάβανε από τον μισθωτή την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του κτιρίου με σκοπό είτε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου με προδιαγραφές 4 αστέρων είτε ως μη κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος αντίστοιχης κατάταξης (ενοικιαζόμενα).
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα
Κτίριο συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. που φιλοξένησε τον κινηματογράφο «ΙΝΤΕΑΛ» και το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ερρίκο Σλήμαν.
Στόχος είναι η δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων, μετά από εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης.
Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, Αθήνα
Από το 1937 έως το 1945 αποτελούσε το σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας όσο η βάση της ήταν η Αθήνα.
Τον Φεβρουάριο του 2018 ο ΕΦΚΑ-το κτήριο ανήκε στην κυριότητα του ΝΑΤ- μίσθωσε μακροχρόνια το ακίνητο στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas», η οποία δρομολογεί σειρά παρεμβάσεων.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν την μετατροπή του κτιρίου σε χώρο παιδείας της λυρικής τέχνης, με τον δρόμο να είναι ανοιχτός, καθώς η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία έχει εξασφαλίσει την προέγκριση άδειας δόμησης.
Πατησίων – Μινιόν, Αθήνα
Κτίριο συνολικής επιφάνειας 21.000τμ( πρόκειται για περισσότερα του ενός κτίρια που συνδέθηκαν δευτερογενώς) που εκτείνεται σε 10 ορόφους , βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου.
Οι πηγές αναφέρουν ότι θα μετατραπεί σε κτίριο μικτής χρήσης, ήτοι σε γραφεία, με εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων και εστιατόρια.
Φιλελλήνων 9 και Ξενοφώντος, Αθήνα
Νεοκλασικό διατηρητέο ακίνητο σε γωνιακό οικόπεδο 453,70τμ όπου το κυρίως κτίριο, έχει συνολικό εμβαδόν 1.133,53τμ και με πρόσκτισμα εμβαδού 94,00τμ που είναι κατασκευασμένο μεταγενέστερα.
Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 120 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος και 300 μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε περιοχή που αποτελεί το κέντρο της οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πρωτεύουσας.
Αναμένεται προσεχώς να ξαναμπεί και πάλι στη ζωή της πόλης μετά το εγχείρημα αποκατάστασής του, ώστε να αποτελέσει τη νέα έδρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ).
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα
Κτίριο μοναδικής αισθητικής, χαρακτηρισμένο μνημείο, που η ιστορία του ξεκινά στο τέλος του 19ου αιώνα.
Υπήρξε κτίριο μικτής χρήσης, ήτοι κατάστημα στο ισόγειο και τον ημιώροφο και κατοικία στον α’ και β’ όροφο.
Το κτίριο μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε υποδειγματικά, για να στεγάσει σήμερα το “Athens 1890–boutique hotel & spa” (2017-2020), και αναπτύσσεται σε έξι στάθμες συνολικής επιφάνειας 1.100 m2.
5-7 Βορέου και Καρόρη, Αθήνα
Κτίριο που κτίστηκε κατά τα έτη 1934-1938, στο παρελθόν στέγαζε βιοτεχνικά εργαστήρια και συγκεκριμένα τυπογραφείο σε συνδυασμό με καταστήματα και αποθήκες.
Από το 2019 στεγάζει το “The Editor Hotel” .
Λόφος Λυκαβηττού Χερσωνος 8, Αθήνα
Σχεδιάστηκε αρχικά ως εκπαιδευτικό συγκρότημα από το διάσημο αρχιτέκτονα Arthur Skepers το 1969.
Το κτίριο ήταν άδειο και εγκαταλελειμμένο χωρίς καμία ζωή ή λειτουργία για περισσότερα από 10 χρόνια, έως ότου ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση του σε συγκρότημα κατοικιών υψηλών προδιαγραφών.
Ερμού 121, Αθήνα
Το μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο κτίριο που ανεγέρθηκε τον 19ο αιώνα μέρος των στάβλων του Βασιλιά Όθωνα.
Το διάστημα 2019-2020 ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση και μετατράπηκε σε κάβα 3.000 ετικετών και εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών με urban βεράντα με θέα την Ακρόπολη.