Σήμερα (08/03), ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, μία ενέργεια που, όπως υποστήριξε, θα αποτελούσε «ένδειξη αλληλεγγύης» στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους προέβη στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σε μία τελετή προς τιμήν της Γαλλίδας φεμινίστριας και δικηγόρου, Ζιζέλ Αλιμί, η οποία απεβίωσε το 2020, σε ηλικία 93 ετών. Η Αλιμί, που είχε γεννηθεί στην Τυνησία, προασπιζόταν με πάθος το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Ελπίζω ότι η δύναμη αυτού του μηνύματος θα μάς βοηθήσει να τροποποιήσουμε το Σύνταγμά μας και να κατοχυρώσουμε σε αυτό, την ελευθερία των γυναικών να επιδιώκουν την άμβλωση, ώστε τίποτε να μην εμποδίσει, ούτε να καταργήσει κάτι που θα είναι μη αναστρέψιμο», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Με αυτόν τον τρόπο, «θα σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που βλέπουν σήμερα αυτήν την ελευθερία τους, να συντρίβεται», τόνισε. Αμφότερα τα Σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση. Ωστόσο, η Γερουσία κάνει λόγο για «ελευθερία» και η Εθνοσυνέλευση για «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Ο κ. Μακρόν προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων μηνών, θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος. Σε μία ιστορική δίκη, το 1972, η Αλιμί πέτυχε την αθώωση μίας ανήλικης κοπέλας, η οποία δικαζόταν επειδή έκανε άμβλωση αφού έμεινε έγκυος από βιασμό.

Διαβάστε ακόμη: