Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης ενέκρινε υπό όρους τη χορήγηση του αντιιικού χαπιού της Pfizer για την Covid-19 την Πέμπτη.

Όσο η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως έδωσε θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου της Pfizer για τη θεραπεία ενηλίκων που δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου, αλλά που κινδυνεύουν από σοβαρή μορφή της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το αίτημα της Pfizer για την έγκριση του εν λόγω χαπιού, που ονομάζεται Paxlovid, τέθηκε υπό αξιολόγηση από τον ΕΜΑ λίγες ημέρες πριν.

Παράλληλα, νεότερη έρευνα επιστημόνων στην Ιαπωνία έδειξε ότι δύο αντιιικά χάπια (molnupiravir της Merck και η ρεμδεσιβίρη), καθώς και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιιικό (το PF-07304814 της Pfizer, που δρα παρόμοια με το νέο αντιιικό χάπι της, το Paxlovid) είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον -δεν φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν και να διαθέσουν το φάρμακο.

Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη προαγωοράσει το Paxlovid. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει από τον Δεκέμβριο τη χρήση των φαρμάκων τόσο της Merck όσο και της Pfizer. Το χάπι της Merck τελεί επίσης υπό εξέταση από τον ΕΜΑ, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εγκριθεί, επειδή η εταιρεία αναθεώρησε τα δεδομένα των δοκιμών της τον Νοέμβριο.

Πώς αναμένεται να δράσει το φάρμακο

Το Paxlovid είναι αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και μειώνει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί ο ιός.

Το Paxlovid περιέχει χαμηλή δόση ριτοναβίρης (αναστολέας πρωτεάσης), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του PF-07321332, επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το Paxlovid αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19.