Ο ΕΜΑ προσέθεσε ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca τη σπάνια νευρολογική διαταραχή, σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του Guillain-Barré (GBS) και του εμβολίου AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, είναι «τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα» αφού αναφέρθηκαν 833 περιπτώσεις GBS από 592 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Ιουλίου.

Κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια»

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμπεριέλαβε μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré, ως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για τον Covid-19, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας του ΕΜΑ.

Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Τι ισχύει με τις προειδοποιήσεις για τα άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού;

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει προσθέσει προειδοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του νέου κορονοϊού. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία ιικού φορέα και έχουν επίσης συσχετιστεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Ο EMA έχει προσθέσει επίσης, σήμανση προειδοποίησης για κάποιες άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια της Johnson & Johnson, Moderna καθώς και σε αυτό της AstraZeneca.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré;

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις με το εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορωνοϊού, θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου με την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν στο σκεύασμα της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού επιχειρούν να αναπτύξουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις μελέτες σε ζώα είναι πολλά υποσχόμενα, αφού έδειξαν μείωση του όγκου και βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης.