Τα ανώτερα στελέχη της Credit Suisse θα ακυρώσουν ή θα μειώσουν τα μπόνους τους, για το περασμένο έτος, έπειτα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας. Η εντολή αφορά τα τρία ανώτερα επίπεδα της διοίκησης και ακολουθεί την κρατική διάσωση πολλών δισεκατομμυρίων φράγκων, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Οι κυβερνήσεις σπάνια επιβάλλουν πλήρη διακοπή των πληρωμών μπόνους, όμως, στην Ελβετία υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις εναντίον τους, στην Credit Suisse, η διάσωση της οποίας νωρίτερα εφέτος υποστηρίχθηκε από κρατική χρηματοδότηση και εγγυήσεις ύψους περίπου 260 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η απόφαση θα επηρεάσει περίπου 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα στερηθούν πληρωμές περίπου 50 εκατ. ελβετικών φράγκων (56.25 εκατ. δολάρια) έως 60 εκατ. ελβετικών φράγκων (67.50 εκατ. δολάρια) σε ποικίλες αποδοχές που έχουν συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2022.

Οι εκκρεμείς πληρωμές μπόνους του εκτελεστικού συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2022 θα ακυρωθούν, οι πληρωμές των διευθυντικών στελεχών ένα επίπεδο παρακάτω θα περικοπούν κατά 50%, ενώ, τα κατώτερα διευθυντικά στελέχη θα δουν τις εκκρεμείς πληρωμές μπόνους να μειώνονται κατά 25%, σύμφωνα με το Υπουργείο.

«Αυτό, λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της ευθύνης των υψηλόβαθμων στελεχών για την κατάσταση στην Credit Suisse, που διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση τους. Επιπλέον, οι μεταβλητές αποδοχές για τα συγκεκριμένα επίπεδα διοίκησης που οφείλονται το 2023, θα ακυρωθούν ή θα μειωθούν αναλογικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά», τονίσθηκε στην επίσημη ανακοίνωση.

Ακόμη, το Υπουργείο ανέφερε ότι η Credit Suisse θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάκτησης των αμοιβών που έχουν ήδη καταβληθεί στα μέλη της διοίκησης του ομίλου, από το 2019. Η εντολή ακολουθεί προσωρινά μέτρα σχετικά με την αναστολή των μεταβλητών πληρωμών από την ελβετική κυβέρνηση τον Μάρτιο, λίγο μετά τη συμφωνία για την επείγουσα εξαγορά από τη UBS.

Σε μία δέσμη μέτρων που συντονίσθηκε από τις ελβετικές αρχές τον Μάρτιο, η UBS θα καταβάλει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα για την Credit Suisse και θα αναλάβει ζημίες έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα. Σε αντάλλαγμα, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να επωμισθεί έως και 9 δισεκατομμύρια πιθανές απώλειες από τη συμφωνία, καθώς και να εγγυηθεί βοήθεια ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι διέταξε τη UBS να σχεδιάσει ένα σύστημα αμοιβών, ώστε να δώσει κίνητρα στο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τις πωλήσεις. «Αυτό, αποσκοπεί στην παροχή κινήτρου για την επίτευξη των μικρότερων δυνατών ζημιών, προκειμένου να αποφευχθεί, όπου είναι δυνατόν, η χρήση της ομοσπονδιακής εγγύησης», ανέφερε το Υπουργείο.

Διαβάστε ακόμη: