Η Ελβετία κατέχει 7.4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8.32 δισεκατομμύρια δολάρια) των συναλλαγματικών αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα (10/05), ως αποτέλεσμα των νέων υποχρεώσεων αναφοράς που συνδέονται με τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έχουν δεσμευθεί από την 25η Μαρτίου 2022, όταν όλες οι συναλλαγές που σχετίζονταν με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγορεύθηκαν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η νέα υποχρέωση αναφοράς σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχέση με την Κεντρική Τράπεζα θα αναφέρονται σε τρίμηνη βάση.

Τα 7.4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι ξεχωριστά από τα 7.5 δισεκατομμύρια φράγκα κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, τα οποία η Ελβετία έχει δεσμεύσει επειδή ανήκουν σε πρόσωπα, εταιρείες και οντότητες που τούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ελβετία ανέφερε ότι παρακολουθεί τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ενδεχόμενο, τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα πρέπει να επενδυθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: