Η Ελβετία φαίνεται πως λέει ένα ηχηρό «ναι» στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε σήμερα, με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν, μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 64%, με ένα περιθώριο λάθους +-2%.
Αυτό το αποτέλεσμα, προς το παρόν προσωρινό όμως που δεν μπορεί να αντιστραφεί, ξεπερνά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, σε μια πρωτοβουλία στην οποία αντιτίθεντο το λαϊκιστικό κόμμα SVP-UDC, πρώτο κόμμα στη χώρα και ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις.
«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», έλεγαν όλοι στο αρχηγείο των υποστηρικτών του “ναι”, που στήθηκε σε ένα εστιατόριο στη Βέρνη και στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί 200-250 άνθρωποι.
Η Ελβετία είναι μία από τις τελευταίες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου απαγορεύεται ακόμη ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ενέκριναν τους πολιτικούς γάμους αυτών των ζευγαριών, αλλά οι αντίπαλοι πέτυχαν να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα.
Το ποσοστό των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ των γάμων ομόφυλων ζευγαριών έπεσε στο 63% στην τελευταία δημοσκόπηση του gfs.bern, από το 69% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό εκείνων που είναι αντίθετοι ανέβηκε στο 35%, από 29%.
Η Κορίν Γκούντερν και η σύντροφός της Ανούκ Όσβαλντ, δήλωσαν ότι αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το μέλλον τους. «Θέλω να μπορώ να επιλέξω αν επιθυμώ να παντρευτώ τη σύντροφό μου και αν είναι σωστό να δημιουργήσουμε μια οικογένεια», δήλωσε στο Reuters η Όβσλαντ. «Είναι σημαντικό να δείξουμε στη νέα γενιά ότι δεν χρειάζεται να κρύβεται», συμπλήρωσε η 30χρονη.
Δεν είναι δίκαιο να μπορεί να υιοθετήσει παιδί μια ελεύθερη γυναίκα, αλλά όχι ένα ομόφυλο ζευγάρι, τόνισε από την πλευρά της η Γκούτερν. «Σήμερα, αν φτάσω σε μια ηλικία και είμαι ελεύθερη, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού μου, μπορώ να γίνω δεκτή στη διαδικασία υιοθεσίας και να κάνω αίτηση. Όμως, αν είμαι σε σχέση με άτομο του ίδιου φύλου, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το κάνω αυτό», τόνισε.
«Σαφώς ένα παιδί χρειάζεται ασφάλεια και αγάπη… αλλά δεν πιστεύω ότι κάνει τη διαφορά αν αυτό το παρέχει ένα ετερόφυλο ή ένα ομόφυλο ζευγάρι», υπογράμμισε.
Στην Ελβετία, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν από το 2007 να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και από το 2018 έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδί που γονιός του είναι ο σύντροφός τους. Με βάση τον τροποποιημένο νόμο, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα επιτρέπεται να υιοθετήσουν παιδιά με τα οποία δεν έχουν συγγένεια.
Επίσης, παντρεμένα ζευγάρια γυναικών θα επιτρέπεται να αποκτήσουν παιδιά με δωρεά σπέρματος, κάτι που μέχρι στιγμής είναι νόμιμο μόνο για τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια. Με βάση τον νόμο, αμφότερες οι γυναίκες θα αναγνωρίζονται ως επίσημοι γονείς του παιδιού, από τη γέννησή του.
Η τρέχουσα διαδικασία υιοθεσίας μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, δήλωσε η Αντονία Χάουζβιρτ, της εθνικής επιτροπής «Γάμος για όλους». Αν κάτι συμβεί στη βιολογική μητέρα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, το παιδί θεωρείται ορφανό, συμπλήρωσε. Παράλληλα τόνισε ότι το νέο σύστημα θα παρέχει σε παιδιά που αποκτήθηκαν με δωρεά σπέρματος δύο γονείς από τη γέννησή τους και κατά συνέπεια καλύτερη νομική προστασία. Όσοι αντιδρούν λένε ότι οι αλλαγές θα στερούν τον πατέρα από το παιδί.