Τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 6,3 δισ. φράγκων ανακοίνωση την Πέμπτη η ελβετική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ένα ποσό μειωμένο σε σχέση με αυτό που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, καθώς περίπου 3,4 δισεκατομμύρια φράγκα σε προσωρινά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αποδεσμεύτηκαν .
«Δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε κεφάλαια εάν δεν έχουμε επαρκείς λόγους», είπε στους δημοσιογράφους ο Έρβιν Μπόλινγκερ, ανώτερος αξιωματούχος στην Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) που επιβλέπει τις κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι δυτικές χώρες ασκούν πιέσεις στην Ελβετία – δημοφιλή προορισμό για την ελίτ της Μόσχας και τόπο φύλαξης του ρωσικού πλούτου- να εντοπίσει πιο γρήγορα και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων Ρώσων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων.
«Συνεργάτες» του Πούτιν;
Η Επιτροπή του Ελσίνκι των ΗΠΑ, μια ανεξάρτητη επιτροπή που εξετάζει ζητήματα ασφάλειας, συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, στις αρχές Μαΐου αποκάλεσε την Ελβετία κορυφαίο προστάτη «του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και των συντρόφων του», οι οποίοι σύμφωνα -με την επιτροπή- χρησιμοποιούν «τους ελβετικούς νόμους περί απορρήτου για την απόκρυψη και προστασία των προϊόντων των εγκλημάτων τους».
Η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες «με τον πιο έντονο τρόπο», ενώ ο Ελβετός Πρόεδρος Ignazio Cassis είχε ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να διορθώσει αμέσως αυτή την παραπλανητική εντύπωση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Οι ελβετικές τράπεζες
Οι ελβετικές τράπεζες κατέχουν ρωσικό πλούτο έως και 213 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά το λόμπι των τραπεζών της Ελβετίας, με τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της UBS και Credit Suisse να κατέχουν δεκάδες δισεκατομμύρια φράγκα των πλουσίων Ρώσων πελατών τους.
Μόνο η Credit Suisse πάγωσε περίπου 10,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από αυτά τα χρήματα μέχρι τον Μάρτιο.
Το ρεπορτάζ της Credit Suisse δεν κατέστησε σαφές πόσα από αυτά τα χρήματα είχαν παγώσει στην Ελβετία.
Ενώ οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να δεσμεύσουν προσωρινά κεφάλαια, αξιωματούχοι της SECO την Πέμπτη δήλωσαν ότι τα κεφάλαια πρέπει να αποδεσμευτούν εάν δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι ανήκουν άμεσα ή ελέγχονται από ένα άτομο που υπόκειται σε κυρώσεις.
«Το ποσό των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί μέτρο του πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζονται οι κυρώσεις», είπε ο Μπόλινγκερ, προσθέτοντας ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν «με διαφορά» το πιο σημαντικό μέτρο σε ένα ευρύ πακέτο κυρώσεων.