Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Credit Suisse ζήτησε από hedge funds και άλλους επενδυτές να καταστρέψουν έγγραφα που αφορούν τα γιοτ και τα ιδιωτικά τζετ των πλουσιότερων πελατών της.

Αυτή η κίνηση σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διαρροή πληροφοριών για μονάδα της τράπεζας που έχει χορηγήσει δάνεια σε ολιγάρχες στους οποίους αργότερα επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Ειδικότερα, οι επενδυτές έλαβαν αυτή την εβδομάδα επιστολές από την ελβετική τράπεζα που ζητούσαν να καταστρέψουν έγγραφα που σχετίζονται με τιτλοποίηση δανείων που καλύπτονται από «τζετ, γιοτ, ακίνητα και/ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία», σύμφωνα με τρία άτομα των οποίων η εταιρεία έλαβε το αίτημα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, οι επιστολές καλούν τους επενδυτές να «καταστρέψουν και να διαγράψουν οριστικά» κάθε εμπιστευτική πληροφορία που είχε δώσει η Credit Suisse στο παρελθόν σε σχέση με τη συναλλαγή, επικαλούμενη «πρόσφατη διαρροή δεδομένων στα μέσα ενημέρωσης» η οποία «επαληθεύτηκε από τους ερευνητές μας».

Η Credit Suisse κινητοποιήθηκε μετά από αναφορά των Financial Times τον περασμένο μήνα που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ξεφορτώθηκε το ρίσκο που σχετίζεται  με δάνεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδα hedge funds.

Μάλιστα, η έκθεση των FT παραθέτει εκτενείς αναφορές από την παρουσίαση της συναλλαγής για τους επενδυτές.

Μια διαφάνεια αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των χρεοκοπιών στα δάνειά της για γιοτ και αεροσκάφη το 2017 και το 2018 «σχετίζονταν με κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον Ρώσων ολιγαρχών».

Οι επιστολές από την Credit Suisse στάλθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας στην οποία οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ εξαπέλυσαν ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ κάποιο ανάλογο αίτημα», είπε ένας επενδυτής που έλαβε την επιστολή, σημειώνοντας ότι η εταιρεία του είχε λάβει παρόμοιες ειδοποιήσεις μόνο όταν της είχαν σταλεί εμπιστευτικά έγγραφα κατά λάθος. Σημειώνεται ότι η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει.