Σάλο έχει προκαλέσει η διαρροή 18.000 εγγράφων τα οποία αποκαλύπτουν τις εγκληματικές δραστηριότητες πελατών της Credit Suisse. 

Η Credit Suisse «απορρίπτει σθεναρά» τους ισχυρισμούς περί αδικοπραγίας, αφού δεκάδες ΜΜΕ δημοσίευσαν αποτελέσματα συντονισμένων ερευνών τύπου Panama Papers για διαρροή δεδομένων που αφορούν χιλιάδες λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, ανάμεσα στους πελάτες της ελβετικής τράπεζας, βρίσκεται ένας διακινητής ανθρώπων στις Φιλιππίνες, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του- μιας ποπ σταρ από τον Λίβανο- και στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, όπως και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο έως την Ουκρανία.

Επίσης, ένας λογαριασμός που ανήκει στο Βατικανό χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ σε φερόμενη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο εν εξελίξει ποινικής δίκης με πολλούς κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ένας καρδινάλιος.

Πηγή διέρρευσε τις πληροφορίες για τους λογαριασμούς που εντοπίζονται από τη δεκαετία του 1940 έως το 2010 στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, η οποία τις μοιράστηκε με το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, του Guardian της Βρετανίας και της γαλλικής Le Monde.

Reuters: Οι επενδυτές της Credit Suisse δεν βλέπουν "φως στο τούνελ"

Τι απαντά η Credit Suisse

«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τους υπαινιγμούς σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε η Credit Suisse σε δήλωσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι κατά κύριο λόγο ιστορικά… και οι λογαριασμοί αυτών των θεμάτων βασίζονται σε μερικές, ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί εκτός πλαισίου, με αποτέλεσμα αυθαίρετες ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας.”

«Περίπου το 90% των λογαριασμών που εξετάστηκαν έχουν κλείσει σήμερα ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος πριν από την παραλαβή των δημοσιογραφικών ερευνών, εκ των οποίων πάνω από το 60% έκλεισαν πριν από το 2015», ανέφερε η ελβετική τράπεζα.