Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς κρίσης για την αγορά πετρελαίου, εισέρχονται τα ΕΛΠΕ, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β’ εξαμήνου του Ομίλου σήμερα το απόγευμα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα ΕΛΠΕ αναμένεται να καταγράψουν βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ τη διαφορά κάνει ο κλάδος των πετροχημικών που θα αποτελέσει «πυλώνα» των EBITDA (εκτιμάται ότι θα εισφέρει περί τα 39 εκατ. το β’ τρίμηνο) . Από την άλλη, οι συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες άλλωστε έχουν οδηγήσει σε περιορισμό ή και αναστολή λειτουργίας άλλα μεγάλα διυλιστήρια, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τα προσαρμοσμένα EBITDA του β’ τριμήνου να διαμορφώνονται στην περιοχή των 70-77 εκατ. ευρώ (έναντι 63 εκατ. ευρώ) και τις καθαρές ζημίες να μειώνονται από 3 εκατ. ευρώ-14 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κοινή είναι η διαπίστωση για την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της ενέργειας και της εκτόξευσης της τιμής των εκπομπών ρύπων, ενώ στα θετικά προσμετράται η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Επίσης, αναμένονται έκτακτα θετικά αποτελέσματα από την επανεκτίμηση των αποθεμάτων λόγω της ανόδου των τιμών του αργού.

Ειδικότερα, η UBS εκτιμά μια μέτρια βελτίωση των EBITDA λόγω των υψηλών περιθωρίων στα πετροχημικά, με το περιθώριο διύλισης να παραμένει σταθερό, ενώ διαβλέπει ότι οι περιορισμοί λόγω Covid-19 και η αδύναμη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις.

Η Alpha Finance αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA στα 59 εκατ. ευρώ (-7% σε ετήσια βάση, -2% έναντι του β’ τριμήνου) και καθαρά έσοδα -14 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με -22 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σημειώνει ακόμη ότι τα περιθώρια διύλισης αυξήθηκαν τον Ιούνιο, λόγω βενζίνης.

Η Optima Bank αναμένει προσαρμοσμένο EBITDA 70 εκατ. ευρώ ( +6% ετησίως, +21% QoQ) και προσαρμοσμένη καθαρή ζημία 11 εκατ. από προσαρμοσμένη καθαρή ζημία 22 εκατ. το 2ο τρίμηνο.

Επίσης, βλέπει ότι το καθαρό περιθώριο διύλισης θα καταγράψει μια μικρή βελτίωση στο 2ο τρίμηνο με το μεικτό περιθώριο να αυξάνεται στα 7 USD/bbl από 6,8 USD/bbl το 1ο τρίμηνο. Όσον αφορά την ολοκλήρωση της συντήρησης του διυλιστηρίου Ελευσίνας τον Απρίλιο, αναμένει ότι η συνολική καθαρή παραγωγή θα έχει ανακάμψει σε περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Eurobank Equities προβλέπει προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 77,3 εκατ. ευρώ (+ 23%) που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη συμβολή των πετροχημικών λόγω ισχυρών περιθωρίων του πολυπροπυλενίου.

Η AXIA Ventures, από την πλευρά της, εκτιμά ότι τα περιθώρια διύλισης έδειξαν μια μικρή διαδοχική βελτίωση στο 2ο τρίμηνο λόγω σταδιακής αύξησης της ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών που αντικατοπτρίζονται κυρίως στη βενζίνη.

Έτσι αναμένει ότι το περιθώριο διύλισης το 2ο τρίμηνο θα έχει βελτιωθεί κατά περίπου 1,0 $/bbl σε σύγκριση με πέρυσι (+0,8 $/bbl Q-o-Q) στα 6,9 $/bbl. Από την άλλη πλευρά, οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και η αύξηση του λειτουργικού κόστους (λόγω υψηλότερου κόστους CO2 και ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση) αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στα EBITDA. Αντίθετα τα πετροχημικά συνεχίζουν την πολύ ισχυρή τους επίδοση με το EBITDA το 2ο τρίμηνο να φτάνει τα 39 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ.

Συνολικά προβλέπει EBITDA στα 76 εκατ. ευρώ (+26,5% Q-ο-Q) καθώς και κέρδη αποθεμάτων 20 εκατ. το τρίμηνο λόγω ανάκαμψης των τιμών αργού.