Για το Σεπτέμβριο πάνε οι έρευνες των ΕΛΠΕ για πετρέλαιο στην περιοχή της Κρήτης, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ.Αν. Σιάμισιης, ενώ η ΔΕΗ ψάχνει στρατηγική συνεργασία με μεγάλο διεθνή όμιλο για ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με πηγές κοντά στο διευθύνοντα σύμβουλο κ.Γ.Στάσση.

Ο κ. Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης μετόχων της εταιρείας ρωτήθηκε για το θέμα της αποχώρησης της Total από την κοινοπραξία με την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ που διαχειρίζεται τα δικαιώματα ερευνών στα «οικόπεδα» «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και για το λόγο αυτό δήλωσε πως δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Σημείωσε όμως ότι «μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες θα έχουμε και μία εξέλιξη».

Το success story της ΔΕΗ, ενόψει οικονομικών αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ και ανίκανα πρόσωπα Δημοσίων Οργανισμών! Οι Στάσσηδες και οι Σαχίνηδες…

Υδρογονάνθρακες: Φεύγουν οι ξένοι και μετά τι;

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων) κ. Άρ. Στεφάτος είχε κάνει γνωστό με αφορμή την αποχώρηση της Total πως «χρειάζεται ένας επενδυτής».

Με τον τρόπο αυτό φωτογράφισε την προσπάθεια προσέλκυσης ξένου ομίλου που θα πάρει τη θέση των Γάλλων στο κοινοπρακτικό σχήμα της Κρήτης.

Αν επιβεβαιωθούν και τα σενάρια αποχώρησης και της ExxonMobil από τις παραχωρήσεις της Κρήτης, τότε η ανάγκη για την έλευση μεγάλου παίκτη είναι μεγαλύτερη.

Πάντως τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν τις σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια μπλοκ προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.

«Ο ελληνικός Ομιλος ακόμη κι αν αποχωρήσει και ο αμερικανικός όμιλος θα αναλάβει πλήρως τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης και θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των σεισμικών ερευνών» λένε στο ΥΠΕΝ.

Φυσικά ρυθμιστής των εξελίξεων είναι η απόφαση του ΣτΕ επί των προσφυγών που έχουν κάνει οικολογικές οργανώσεις για την ΣΜΠΕ των δύο παραχωρήσεων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται τον Οκτώβριο, ενώ το περιθώριο διενέργειας σεισμικών ερευνών είναι η χειμερινή περίοδος 2022-2023.

ΔΕΗ: Συνεταιρος στα offshore Αιολικά

Οι γαλλικές Total και EDF, αλλά και η γερμανική RWE είναι οι πιο πιθανοί συνεταίροι της ΔΕΗ στα offshore αιολικά. Η ΔΕΗ θα έχει ποσοστό από 34-50% στο σχήμα.

Με βάση την τεχνική μελέτη που έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν, όσον αφορά τα πάρκα σταθερής βάσης, δηλαδή τα πακτωμένα στο βυθό, το μέγιστο δυνητικό αιολικό δυναμικό είναι κάτι λιγότερο από 10 GW.

Εντοπίζεται κυρίως στον γεωγραφικό άξονα που ξεκινά από τη Βόρεια Εύβοια και φτάνει (μέσω Σκύρου και Λήμνου), στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η εξέταση των θαλασσο-τεμαχίων από τους υποψήφιους επενδυτές θα διαρκέσει 1-2 χρόνια, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός, για την υποβολή προσφορών.

Τούτο σημαίνει ότι από όσους επενδυτές θα συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία, το αντίστοιχο «οικόπεδο» θα κατακυρώνεται σε εκείνον που θα ζητήσει τη μικρότερη προσφορά για την ανάπτυξη υπεράκτιου πάρκου στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

ΕΛΠΕ: Στόχος 50 εκατ. ευρώ κέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές το 2023

Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο

Η κυβέρνηση θα «βγάλει» αρχικά κάποια οικόπεδα προς παραχώρηση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν περισσότερα από ένα από αυτά τα θαλασσο-τεμάχια, ακόμη και όλα που πρόκειται να παραχωρηθούν.

Κάτι που σημαίνει, αντίστροφα, ότι για το ίδιο «οικόπεδο» θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανεμολογικές μετρήσεις περισσότεροι από ένας επενδυτές.

Πλέον η επιλογή θα γίνεται μέσα από έναν και μόνο διαγωνισμό, με τον οποίο ο μειοδότης θα κατακυρώνει τόσο το «οικόπεδο», όσο και την ταρίφα για το έργο που πρόκειται να αναπτύξει.

Το πλαίσιο θα το συντονίσει η ΕΔΕΥ, προς την οποία οι ενδιαφερόμενοι πρόκειται να υποβάλουν αίτηση για την μελέτη των θαλάσσιων περιοχών προς παραχώρηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον μία εταιρεία πληροί τα κριτήρια οικονομικής φερεγγυότητας, τότε η ΕΔΕΥ θα ανάβει και το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση ανεμολογικών μετρήσεων στις περιοχές που αυτή ενδιαφέρεται.

Η ΔΕΗ θέλει να καταλήξει σε συμφωνία το φθινόπωρο, προκειμένου οι εξελίξεις να συμβαδίσουν με το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την ανάπτυξη offshore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία, και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρείται να δοθεί προτεραιότητα στο project offshore της ΔΕΗ, έναντι των εξαγορών αιολικών και φωτοβολταϊκών στα Βαλκάνια, τα οποία και «σκανάρει» τουλάχιστον από τα τέλη του 2021.

Ανταγωνιστές της με στρατηγικές συμφωνίες για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων που έχουν μέχρι τώρα υπογράψει είναι: η ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ με την OCEAN WINDS, η Mytilineos με την Copenhagen Infrastructure Partners, (CIP 60% / Mytilineos 40%) και οι όμιλοι Κοπελούζου – RF Energy, με στόχο την ανάπτυξη offshore πάρκων ισχύος 850 MW, σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη.

Στην Ευρώπη σήμερα λειτουργούν πάνω από 122 offshore αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 28 GW.

Αθροίζουν συνολικά 5.785 τουρμπίνες και βρίσκονται συνολικά σε 12 χώρες, με πρώτη την Μ.Βρετανία (12,7 GW), δεύτερη τη Γερμανία (7,7 GW), τρίτη την Ολλανδία (2,98 GW) και ακολουθούν η Δανία (2,3 GW), το Βέλγιο (2,26 GW), η Σουηδία (192 MW) και η Φινλανδία (71 MW).