Την απόφαση να διακόψει τη δωρεάν πρόσβαση της Ουκρανίας στις υπηρεσίες του δορυφορικού συστήματος Starlink πήρε ο Elon Musk, ζητώντας από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλύψουν το κόστος.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος φαίνεται να είναι οργισμένος με την «αγένεια του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο», ο οποίος είχε επιτεθεί κατά του Musk με αφορμή την «ειρηνευτική του πρόταση» για τη λύση του Ουκρανικού. Σε αυτή ο Μασκ πρότεινε μεταξύ άλλων η Κριμαία να γίνει επίσημα μέλος της Ρωσίας και στις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία να διεξαχθούν δημοψηφίσματα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, για να αποφασιστεί το που θα ανήκουν.

Η πρότασή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία, η οποία μάχεται για να ανακαταλάβει τις περιοχές τις οποίες κατέλαβε με τα όπλα η Ρωσία. Μια από τις πιο οργισμένες απαντήσεις ήταν και αυτή του απερχόμενου πρέσβη της χώρας στο Βερολίνο, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter είχε γράψει προς τον Musk: “‘Αντε γ… Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση”

Ο Musk επανήλθε απαντώντας στον ουκρανό διπλωμάτη, λέγοντας «Απλώς ακολουθούμε τη σύστασή σας», υπονοώντας ότι αποσύρει την προσφορά του δορυφορικού διαδικτύου.

«Δεν είμαστε σε θέση θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε υπάρχοντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της SpaceX σε επιστολή του προς το Πεντάγωνο, η οποία ωστόσο έχει ημερομηνία αποστολής από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CNN, η SpaceX ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το Starlink περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρία έχει δωρίσει 3670 σταθμούς.