Δύο ζεύγη τουρκικών F–16 εισήλθαν σήμερα (23/08) στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια:

Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και

τρία λεπτά αργότερα, το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F–16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου – Καρπάθου, επίσης στα 27.000 πόδια.

Οι δύο νησίδες έχουν κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη «αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική», σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

Στις 25/06, το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει διάβημα προς την Άγκυρα, κάθε φορά που καταγράφονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και όχι μόνον υπερπτήσεις, από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η εντολή αφορά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφεται η αντίδραση της Αθήνας με κατανοητό τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη διαμηνύσει επανειλημμένως πως «τίποτε δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και η οδηγία του είναι μία κίνηση προς αυτόν τον δρόμο.

Η διασφάλιση της αντιμετώπισης τυχόν τεχνικών θεμάτων που θα δημιουργούνται από τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι αυτοματοποιημένη αλλά και ταχύτατη, ώστε να δίδονται λύσεις χωρίς χρονοτριβή, αποτελεί βασικό στόχο των επαφών ανάμεσα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Προφανώς, ο δίαυλος υφίσταται ακόμη και τώρα, ωστόσο, η πρωτοβουλία ελήφθη ώστε να τυποποιηθεί η διαδικασία.

Η κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ευρύτερη και στοχεύει στην ανάδειξη της μεθοδευμένης τουρκικής προκλητικότητας από όπου και αν προέρχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, η διπλωματική εκστρατεία των χαρτών, οι οποίοι απεικονίζουν με εύληπτο τρόπο την εξέλιξη του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία πενήντα χρόνια και αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται από ελληνικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο σε κυβερνήσειςδημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο κ. Δένδιας τούς παρουσίασε επίσης, σε συνομιλητές του κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φάνηκε να αντιλαμβάνονται όσα περίπου εκτυλίσσονται σε αυτό το μέρος της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η κινητοποίηση στο πλαίσιο της «διπλωματίας των χαρτών» δεν πρόκειται να περιορισθεί σε αυτό το πλαίσιο, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, τόνισαν αρμόδιες πηγές.

«Η Αθήνα δεν πρόκειται να συρθεί σε ανούσια ρητορική αντιπαράθεση, αλλά θα ενημερώνει διαρκώς όλους τους συμμάχους, εταίρους και λοιπούς διεθνείς παράγοντες για τη στάση της Άγκυρας», ανέφεραν.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε έναν μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Κ. Σκρέκας – Ρεύμα: «Απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με επιδότηση 1.9 δισ. ευρώ»