Εικοσιτρία συνολικά τρένα από τα οποία τα δεκαπέντε θα είναι συρμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου και τα υπόλοιπα για υπεραστικές μετακινήσεις ταχείας κυκλοφορίας «κλείδωσε» η χθεσινή συμφωνία στη Ρώμη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζώρτζια Μελόνι με στόχο την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής που αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ειδικά από τα Τέμπη και μετά.

Ταυτόχρονα έχει συμφωνηθεί η αναβάθμιση των αμαξοστασίων αλλά και η τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ιταλικών σιδηροδρόμων, η οποία υπογράφτηκε επί θητείας Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δέχτηκε δριμεία κριτική αφού κατέβασε τον πήχη των επενδύσεων για την ιταλική εταιρεία χωρίς να την δεσμεύει για νέο τροχαίο υλικό  με αποτέλεσμα την απαξίωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, την ώρα που η μητρική εταιρεία διαθέτει από τα πιο σύγχρονα και γρήγορα τρένα στην Ευρώπη.

Το πολυδιαφημισμένο «σύγχρονο» τροχαίο υλικό που έφεραν οι Ιταλοί στην Ελλάδα ήταν μεταχειρισμένο και κατασκευασμένο το 1995 με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με πολύ συχνές βλάβες ενώ απελπιστική είναι η κατάσταση στον προαστιακό αφού κινδυνεύει να μείνει χωρίς τρένα.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει «ρήτρες και χρονοδιαγράμματα» για να είναι δεσμευτική κάτι όμως που προέβλεπε και η παρούσα χωρίς να έχει τηρηθεί. Ενώ σημαντικές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε οφειλές μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train που αποτελούν διαχρονικά σημείο τριβών.

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε χθες,  θα είναι συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων και θα υλοποιηθεί αφού προηγουμένως η ελληνική πλευρά επενδύσει για την αποκατάσταση των έργων του σιδηροδρόμου (μετά τις καταστροφές Daniel και Elias) σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πάνω από 450 εκατομμύρια, πόροι οι οποίοι περιλαμβάνουν την υποδομή αλλά  και την ανάπτυξη των συστημάτων ασφαλείας με έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται.

Μέσα σε αυτά θα είναι και η εγκατάσταση του ΕΤCS που επιτρέπει το αυτόματο φρενάρισμα των τρένων  και το οποίο κατά το υπουργείο θα ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο καθώς σήμερα δεν είναι πλήρως λειτουργικό όπως επίσης και η  υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια ένα έργο που έπρεπε να παραδοθεί πέρσι αλλά πήρε νέα παράταση πρόσφατα μέχρι το 2028!

Περιλαμβάνονται επίσης και έργα ανακαίνισης στους σταθμούς στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά και τον προαστιακό.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις απουσίαζε πάντως επιμελώς το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων αλλά και της νέας σύμβασης τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και της Hellenic Train.

Με χθεσινοβραδινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί εφόσον γίνουν οι επίσημες παραγγελίες.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι στόχος είναι το νέο τροχαίο υλικό να παραδοθεί το 2027,  περίοδος που συμπίπτει και με το τέλος της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, χρονοδιάγραμμα όμως που όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν θεωρούν εφικτό οι Ιταλοί του γκρουπ της FS που ελέγχει της Hellenic Train λόγω σημαντικών περιορισμών που βάζουν οι μεγάλοι κατασκευαστές του τροχαίου υλικού. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στην κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να τηρηθεί  το ασφυκτικό πλαίσιο αναβάθμισης του σιδηροδρόμου και του επιπέδου υπηρεσιών είναι διατεθειμένοι να βάλουν στις ελληνικές ράγες ακόμα και κινέζικα τρένα θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανόν να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του τροχαίου υλικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αρμόδια πάντως στελέχη της αγοράς του σιδηροδρόμου επισημαίνουν ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις το επόμενο διάστημα καθώς καλείται να σηκώσει ένα βαρύ φορτίο που είναι τα έργα της αποκατάστασης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου, τα οποία θα κρατούν σε ομηρία τις επιβατικές αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές για τους επόμενους τουλάχιστον 15 μήνες, δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Στα έργα αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται η επιδομή και υποδομή στο τμήμα Δομοκός- Κραννώνας, η αποκατάσταση της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος Κραννώνας, η αποκατάσταση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος -Καλαμπάκα και το Λάρισα -Βόλος.

Διαβάστε ακόμη: