Τα πεπραγμένα από το πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τη Société Générale (SG) και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει, αναφέρονται σε ειδικό σημείωμά της η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Στο roadshow, εισηγμένες ελληνικές εταιρείες όπως η METLEN GROUP, η ΔΕΗ και  Helleniq Energy, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μερικούς από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές χαρτοφυλακίων, όπως Groupama Asset Management, Generali, Millennium, Amundi, Lazard, Mirova, κ.ά. Οι τελευταίοι ενημερώθηκαν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από τον επικεφαλής σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Α. Πατέλη, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γ. Κοντόπουλος, ανέλυσε τις επιδόσεις και τις προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο κ. Alvaro Huerte

Εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Alvaro Huerte, υπεύθυνος διεύρυνσης χαρτοφυλακίου και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Société Générale.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Huerte επεσήμανε ότι η παρούσα εκδήλωση είναι η πρώτη αυτού του είδους που διοργανώνεται από ένα μεγάλο γαλλικό θεσμό επιβεβαιώνοντας το άριστο momentum που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και τη σπουδαία πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις θετικές προοπτικές που εμφανίζονται για την ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό τομέα, όπου ο κ.  Huerte σχολίασε ότι λίγες χώρες έχουν σημειώσει τέτοια θεαματικά αποτελέσματα, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Huerte η SG έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια παρέχοντας τεχνογνωσία στην αγορά κεφαλαίων σε κρατικές και μη κρατικές αρχές μέσω έκδοσης ομολόγων δισεκατομμυρίων, ενώ έχει προσφέρει υπηρεσίες ως σύμβουλος στην ελληνική κυβέρνηση για την «ιστορική» επιστροφή στις αγορές κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα υλοποίησε πολλές καίριες μεταρρυθμίσεις και έχει αξιοποιήσει δυναμικά τα πλεονεκτήματα και τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει πλέον δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Η

χώρα, όπως υπογράμμισε, έχει πραγματοποιήσει θετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση, στην ενεργειακή ασφάλεια και τις ψηφιακές υποδομές. Πρόκειται για τομείς όπου η SG μπορεί να παράσχει τεχνογνωσία και εμπειρία. Η εταιρεία επιθυμεί συνεργασία τόσο με το κράτος όσο και με φορείς του ιδιωτικού τομέα για θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και πράσινης μετάβασης και είναι αναγκαίο να δοθεί σημαντική ώθηση στην προσέλκυση ΑΞΕ. Κλείνοντας, ο κ. Huerte επανέλαβε ότι η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών και πυλώνας σταθερότητας της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Αλέξης Πατέλης

Από την πλευρά του Α. Πατέλης, επικεφαλής σύμβουλος του Πρωθυπουργού, παρουσίασε αναλυτικά την πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία πενταετία σε μία σειρά σημαντικών οικονομικών δεικτών. Κατά την εισαγωγή του, ο κ. Πατέλης παρέθεσε ως δηλωτικό της προόδου της ελληνικής οικονομίας, το γεγονός ότι η χώρα μας επελέγη από το περιοδικό Economist ως χώρα της χρονιάς για το έτος 2023 με βάση τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στον τομέα της οικονομίας. Όπως είπε, την τελευταία δεκαπενταετία η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικές υφέσεις και κρίσεις. Μετά την υγειονομική κρίση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε σημαντικά και μάλιστα η Ελλάδα έχει τώρα υψηλότερες επιδόσεις από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι την τελευταία διετία, η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 8,5%. Αναλυτικότερα, η Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2019 και δεύτερου τριμήνου 2024 κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ στο ίδιο διάστημα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη ανεργίας και τη μικρότερη σωρευτική αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή (δηλαδή τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό) μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, προσέθεσε ότι κατά το ίδιο διάστημα η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων και τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ., ενώ το 2023 ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 2012.

Παράλληλα, η χώρα πέτυχε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ εξακολουθεί να επιδιώκει την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου της στις ανεπτυγμένες αγορές. Επιπλέον, ο κ Πατέλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μονοδιάστατη, καθώς εκτός από την ανάκαμψη του τουρισμού φέτος σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 2019 η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών, καθώς και σημαντική αύξηση στη βιομηχανική της παραγωγή κατά 25% σε σχέση με το 2019. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι αναφερθείσες θετικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας είναι αποτέλεσμα στοχευμένης πολιτικής, βασικός άξονας της οποίας είναι η υλοποίηση ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης πάνω από 400 νομοσχέδια κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο. Αυτά αφορούσαν μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς του κράτους και της οικονομίας, όπως την ψηφιοποίηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μεταρρύθμιση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μείωση της φορολογίας στην εργασία, στο κεφάλαιο, αλλά και ειδικά φορολογικά καθεστώτα για την προσέλκυση μη φορολογικών κατοίκων, καθώς και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο κ. Πατέλης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόοδο που η χώρα έχει επιτελέσει στον τομέα της μετάβασης στην πράσινη οικονομία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνεμο και ήλιο, έχει θέσει σε λειτουργία ένα μεγάλο αριθμό υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροδότησης, καθώς και η μεταρρύθμιση της ΔΕΗ διαμορφώνουν τεράστιες ευκαιρίες και θετικές προοπτικές προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Όπως υπογράμμισε, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει πλέον καλές επιδόσεις δε σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

Για την επίτευξη του στόχου, που είναι η σύγκλιση με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, και ιδίως όσον αφορά τους μισθούς και τις επενδύσεις, απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης (επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, επανασχεδιασμός το δικαστικού χάρτη της χώρας), καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, εκπαίδευση (δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και μεταρρύθμιση των τεχνικών σχολών), βελτίωση του συστήματος υγείας, καθώς και αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδεικνύονται από την πράσινη επανάσταση. Τέλος, υπογράμμισε την πολιτική σταθερότητα της χώρας, καθώς και την ήπια ισχύ που αυτή προσδίδει.

Ο Γιάννος Κοντόπουλος

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, αναφέρθηκε καταρχήν στην παρούσα φάση του κύκλου μακροοικονομικής συγκυρίας που χαρακτηρίζεται από τη μείωση των επιτοκίων διεθνώς. Όπως σημείωσε ο κ. Κοντόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης λόγω και των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν κατά την τελευταία πενταετία.

Ακολούθως, ο κ. Κοντόπουλος προχώρησε σε μία σύντομη παρουσίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του πλαισίου λειτουργίας που το διέπει. Υπογράμμισε ότι πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχουν οι κεφαλαιαγορές των αναπτυγμένων χωρών στους επενδυτές. Ακόμα, παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε αυτό να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους, ενώ ταυτόχρονα, μέσω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου του και των κανόνων εποπτείας, παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές και τις τοποθετήσεις τους. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κοντόπουλος, η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον δε ότι το 55-60% των καθημερινών συναλλαγών διενεργείται από ξένους θεσμικούς ή μη επενδυτές. Παράλληλα, αναφερόμενος στην εναλλακτική αγορά διευκρίνισε ότι αυτή αναπτύσσεται επιτυχώς το τελευταίο διάστημα επιτρέποντας στις μικρότερου μεγέθους εταιρείες και ιδιαίτερα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να αυξήσουν την κεφαλαιοποίησή τους και να προσελκύσουν επενδυτές, προετοιμάζοντας έτσι τη μετάβασή τους –σε μία μεταγενέστερη φάση- στην κύρια αγορά.

Παρέχονται, επίσης, κίνητρα στους επενδυτές τόσο για την αγορά μετοχών και άλλων τίτλων, όσο και για την αγορά εταιρικών ομολόγων. Ο κ. Κοντόπουλος αναφερόμενος στην περίοδο της κρίσης σχολίασε ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα αποχώρησης των επενδυτών και μείωσης των εισηγμένων εταιρειών και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων αγορών. Στόχος του ομίλου πλέον είναι να επανακτήσει το καθεστώς της αναπτυγμένης αγοράς, για το οποίο ήδη πληροί τα σχετικά κριτήρια κεφαλαιοποίησης, εποπτείας και συναλλαγών. Η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία.

Η ρευστότητα της αγοράς έχει, επίσης, βελτιωθεί και αυτό συνοδεύεται από έναν από τους υψηλότερους –σε επίπεδο αναπτυγμένων χωρών- ρυθμούς ανόδου του δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η Ελλάδα, προ της κρίσης, συνέχισε ο κ. Κοντόπουλος, προσέγγιζε το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών ως προς το λόγο κεφαλαιοποίησης προς Α.Ε.Π. Σήμερα, μετά την κρίση, έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει  για να προσεγγίσει τα επίπεδα αυτά, δηλαδή το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η ιδιομορφία της δυσαναλογίας καταθέσεων σε σχέση με την παροχή δανείων. Η υπερβάλλουσα αυτή ρευστότητα θα μπορούσε με τα κατάλληλα κίνητρα να διοχετευθεί στο Χρηματιστήριο επιταχύνοντας την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Τέλος, ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ομίλου να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί πλήρως με τα λογιστικά πρότυπα που ισχύουν διεθνώς, γεγονός που θα επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, το Χρηματιστήριο δημιούργησε μια διαδικτυακή πύλη (portal).

Διαβάστε ακόμη: