Στο μικροσκόπιο τόσο της Fitch όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τεθεί η ελληνική οικονομία. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένουν σε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο. Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από Moody’s – DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο, την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου ο οίκος Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο και μετά από δύο εβδομάδες, στις 30 Μαΐου θα ακολουθήσει ο Scope. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές τον Νοέμβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών μέσα στο 2024.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το γεγονός ότι η Eurostat ανακοίνωσε πρόσφατα πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι ήταν 4,8%, ήτοι διπλάσιο από τον στόχο, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους κάτι το οποίο αναμένεται να περάσει και από το «ραντάρ της Fitch. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η πρώτη πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 2,5% ενώ η αναθεωρημένη στο 3,5%, κάτι που δείχνει ότι οι επίσημες ανακοινώσεις υπερέβησαν κάθε προσδοκία, ενώ τα παραπάνω έλαβαν χώρα λίγες ημέρες μετά τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P αλλά και την εκφρασμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του μνημονίου. Η κίνηση αυτή αλλά και όλες οι άλλες ανάλογες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, συντείνουν στο να βελτιωθεί το προφίλ του δημοσίου χρέους ως ποσοστό τους ΑΕΠ, κάτι που «πιάνουν» οι…κεραίες των οίκων αξιολόγησης.

Οι επόμενο σταθμοί

Οι επόμενες στάσεις των οίκων για την ελληνική οικονομία το 2025 έχουν ως εξής:

– 16 Μαΐου – Fitch Ratings

– 30 Μαΐου – Scope Ratings

– 5 Σεπτεμβρίου – DBRS Morningstar

– 12 Σεπτεμβρίου – Moody’s

– 19 Σεπτεμβρίου – Standard & Poor’s

– 7 Νοεμβρίου – Scope Ratings (δεύτερη για το 2025)

– 14 Νοεμβρίου – Fitch Ratings (δεύτερη για το 2025)

Πλέον, οι οίκοι ασχολούνται με την εκτίμηση για το αν η Ελλάδα έχει τη δυναμική να μειώσει την ψαλίδια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε όλους τους τομείς σε επίπεδο επενδύσεων, πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, βημάτων στην πράσινη οικονομία, πορείας του τραπεζικού συστήματος αλλά και της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις εαρινές της προβλέψεις, σε μια προσπάθεια να «μετρήσει» και τις επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΕΕ αναμένεται να αναθεωρήσει σημαντικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ΕΕ, από το 1,5% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο κοντά στην περιοχή του 1%. Η σημαντική αυτή αναθεώρηση θα βασίζεται εδράζεται στα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία, η οποία μετά από δύο χρόνια ύφεσης αναμένεται να κινηθεί σε κατάσταση στασιμότητας, ενώ τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία αναμένεται να υπάρξει επιβράδυνση.

Αναφορικά με την Ελλάδα, θεωρείται πιθανό το σενάριο της μικρής -επί τα χείρω- αναθεώρησης της ανάπτυξης για φέτος (από το 2,3% που προβλεπόταν το περασμένο φθινόπωρο), ενώ ερώτημα αποτελεί η αλλαγή που θα υπάρξει στην πρόβλεψη για 2,2% το 2026. Υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το εθνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 των 36 δισ., το οποίο χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του τρέχοντος μήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν σε σχέση με την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που θα έχει δημοσιονομική απόδοση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ η βάση σύγκρισης για την Ελλάδα θα είναι το έτος 2024 και όχι το 2021 που ισχύει για τις άλλες χώρες.

Διαβάστε ακόμη: