Δυναμική παρουσία θα πραγματοποιήσουν σε όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου οι τράπεζες οι οποίες έχουν εκπλήξει εξαιρετικά θετικά τους επενδυτές, μιας και τα δυνατά stories έχουν διαμορφώσει ισχυρή αναθεώρηση προβλέψεων με συστάσεις αγοράς και αναβαθμίσεις στις τιμές-στόχους από τους κυριότερους οίκους.

Παρά το γεγονός πως οι αμερικανικές εκλογές θεωρούνται ανασταλτικός παράγοντας για τοποθετήσεις, εν τούτοις στο διάστημα πριν και μετά από αυτές, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δώσουν ισχυρό «παρών» σε όλες τις επενδυτικές εκδηλώσεις.

Στις 24 με 28 Σεπτεμβρίου η BofA οργανώνει το χρηματοοικονομικό συνέδριό της στο Λονδίνο και στις 3 Οκτωβρίου η Societe Generale η οποία οργανώνει Greek Day στο Παρίσι προσκαλώντας πελάτες της για αυτόν τον σκοπό. Στις αρχές Δεκεμβρίου μετά τις αμερικανικές εκλογές το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει το δικό του road show στο Λονδίνο.
Εν τω μεταξύ, μέσα στον Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει στοχευμένες συναντήσεις με ξένους επενδυτές αναλύοντας περαιτέρω τα σχέδιά τους.

Τα δυνατά σημεία των ελληνικών τραπεζών

Κέρδη πέραν κάθε προσδοκίας δημιούργησαν τα πολύ υψηλά έσοδα από τόκους στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία φαίνεται πως θα αργήσουν να υποχωρήσουν, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να επηρεάσουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει πολύ τις πηγές των εσόδων τους ώστε να συντηρήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα τα έσοδά τους.
Έχουν στρέψει μεγάλο μέρος της πελατείας τους σε επενδυτικά προϊόντα αντί για καταθέσεις και έχουν διαμορφώσει νέες υπηρεσίες που κρατούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις προμήθειες και δεν προσαυξάνουν τα κόστη.
Συγχρόνως, αναζητούν καινούριες πηγές εσόδων είτε από το εξωτερικό -εξαγορές επέκταση υπηρεσιών wealth management κ.λπ.- είτε από ανάπτυξη εργασιών -νέα ηλεκτρονική τράπεζα- είτε χετζάρουν (αντισταθμίζουν) με άλλα προϊόντα την επικείμενη πτώση επιτοκίων ώστε να μην αγγίξει τους ισολογισμούς τους κατά το δυνατόν.

Πού στέκονται οι αναλυτές

  • Τα έσοδα από τόκους είναι κύριο μέλημα των αναλυτών γι’ αυτό και στέκονται πολύ στην πιστωτική επέκταση η οποία βάλλεται από την υποχώρηση των επιτοκίων. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες αναθεωρούν θετικά τους στόχους τους προς αυτήν την κατεύθυνση διότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη, ενώ οι επενδυτές συνεκτιμούν και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα έναντι του ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες προσβλέπουν σε πιστωτική επέκταση που μπορεί για φέτος να ξεπεράσει και τα 5 δισ. ευρώ.
  • Μέρισμα και buy back σε συνδυασμό με DTC αποτελεί πάγια ερώτηση των αναλυτών.
    Μεγάλη αισιοδοξία για τις διανομές του 2024 εκφράζεται από τις ελληνικές τράπεζες που αναθεωρούν προς το θετικότερο τους στόχους τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ισχυρά κέρδη μειώνουν σαφώς τον αναβαλλόμενο φόρο που πάντως οι ελληνικές τράπεζες επισημαίνουν την τάση να διαχωριστεί από τη μερισματική τους πολιτική. Για το 2024 οι τράπεζες φαίνεται πως θα προχωρήσουν σε διανομές μερισμάτων μέχρι και 40% των κερδών όπως αναφέρουν ενώ καθόλου δεν αποκλείουν -κάποιες από αυτές- και το ενδεχόμενο του buy back προσφέροντας ένα δυνατό κίνητρο στους μελλοντικούς μετόχους.
  • Ιδιαίτερη μνεία ως προς την πιστωτική επέκταση πραγματοποιούν οι αναλυτές. Προβληματισμός εκφράζεται ως προς τα στεγαστικά δάνεια τα οποία παρουσιάζουν ναι μεν τώρα στασιμότητα αλλά εκφράζεται η άποψη πως η ανάπτυξη θα δημιουργήσει κινητικότητα και σε αυτόν τον τομέα δανείων μόλις αρχίσει και η πτώση των επιτοκίων. Στην παρούσα φάση τα δάνεια αυτά κινούνται από υποβοηθούμενα προγράμματα όπως το «Σπίτι μου».
  • Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτά κινούνται με τους ρυθμούς που υπαγορεύει το RRF και εκτιμάται πως είναι τα συγκεκριμένα που θα στηρίξουν την πιστωτική επέκταση.
  • Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες οι τράπεζες έχουν λανσάρει στην αγορά πακέτα win win που επιτρέπουν συναλλαγές στους πελάτες τους με χαμηλότερα κόστη όπου οι ίδιες ωστόσο κρατούν εν των συνόλω σταθερά τα έσοδά τους. Συγχρόνως, οδηγώντας τους πελάτες σε επενδυτικά προϊόντα, επίσης συντηρούν σε υψηλά επίπεδα το έσοδο από προμήθειες.
  • Το κόστος κινδύνου είναι επίσης κάτι που απασχολεί έντονα τους επενδυτές, μιας και το ύψος των επιτοκίων γεννά φόβους για κόκκινα δάνεια, ενώ νέοι κίνδυνοι (κλίμα, κ.λπ.) πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα πιστωτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελάχιστα νέα κόκκινα δάνεια (και αυτά από λόγους κυρίως τεχνικούς – σ.σ. πρόκειται για τα παλιά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα οποία λαμβάνουν προβλέψεις) ενώ έχουν ξεκινήσει σημαντικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τους μοντέρνους κινδύνους.

Διαβάστε ακόμη: