Θετικές καταγράφονται οι επιδόσεις των τραπεζών στον τομέα διαχείρισης των ρευστών διαθεσίμων της πελατείας τους στο ξεκίνημα του 2025, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διοικήσεών τους για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς.
Με καταλύτη το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων που διαμορφώνεται και πιέζει τις αποδόσεις των προϊόντων σταθερού εισοδήματος σε χαμηλότερα επίπεδα, οι πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων συνεχίζουν ανοδικά.
Οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης για τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων μεριδίων
Πρόκειται για βασική υπόθεση των επιχειρησιακών πλάνων της τρέχουσας τριετίας, τα οποία προβλέπουν αύξηση των εσόδων από προμήθειες και ενίσχυση της συμμετοχής τους στο σύνολο της οργανικής κερδοφορίας.
Οι προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες
Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος της αγοράς του asset management ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο 1/3 σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξής του είναι σημαντικά, με το χαμηλότερο κόστος του χρήματος να λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικές διοικήσεις βλέπουν μία μεγέθυνση της αγοράς κατά 40% – 50% σε βάθος 3 – 4 ετών σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης για τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων μεριδίων από μία συνεχώς διευρυνόμενη πίτα.
Το πλάνο τους περιλαμβάνει τόσο εξαγορές εταιρειών από το συγκεκριμένο κλάδο, όσο και διεύρυνση των συνεργασιών με κορυφαίους ξένους οίκους, στο πλαίσιο της ανοιχτής αρχιτεκτονικής που εφαρμόζουν, για την προσφορά ακόμη περισσότερων λύσεων στους πελάτες τους.
Ταυτόχρονα, ενισχύονται με εξειδικευμένα στελέχη οι μονάδες του personal banking, οι υπηρεσίες του οποίου απευθύνονται στη μεσαία τάξη, με διαθέσιμα υπόλοιπα της τάξης των 50.000 με 60.000 ευρώ τουλάχιστον.
Αύξηση πωλήσεων
Τα αποτελέσματα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι ήδη εμφανή στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια όλων των κατηγοριών είχαν προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 καταγράφεται μία αύξηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ή 7%.
Από το σύνολο των καθαρών εισροών, η μερίδα του λέοντος παραμένει στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως προκαθορισμένης διάρκειας, φτάνοντας τα 1,16 δισ. ευρώ.
Αυτά αντιστοιχούν στο 78% περίπου των συνολικών μεγεθών. Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με το 88% που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2024.
Θετική εξέλιξη
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μείωση της συμβολής των συγκεκριμένων προϊόντων στο σύνολο της αγοράς, συνιστά μία θετική εξέλιξη, καθώς δείχνει πως όλο και περισσότεροι αποταμιευτές επιλέγουν την επαγγελματική διαχείριση για τα χρήματά τους.
«Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης διάρκειας προσομοιάζουν αρκετά με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, το ρίσκο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου είναι περιορισμένο, ενώ είναι δυνατή η διατύπωση αρκετά ασφαλών προβλέψεων για την απόδοση που θα πετύχουν», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Προσθέτουν όμως πως «αυτά δε συνιστούν μία ολοκληρωμένη λύση διαμόρφωσης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ως εκ τούτου, είναι θετικό το γεγονός ότι παρατηρείται μία τάση αλλαγής της κουλτούρας των πελατών μας, με βάση τις αυξημένες πωλήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια μικτού τύπου με ισορροπημένα χαρτοφυλάκια».
Σημειώνουν δε πως μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις τα υπόλοιπα αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, καθώς τα μέσα επιτόκια στους συγκεκριμένους λογαριασμούς θα υποχωρήσουν σύντομα κάτω από τη ζώνη του 1%, ένα μεγάλος μέρος αυτών των αποταμιεύσεων θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα.
«Έχουμε ήδη αυτόν τον κόσμο στο πελατολόγιό μας. Είναι πλέον στο χέρι μας να τους πείσουμε για τα οφέλη της επαγγελματικής αποταμίευσης, αν θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν την αξία της κινητής τους περιουσίας να ενισχύεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Πως η Moody’s «κλείδωσε» τα Business Plans των τραπεζών για την επόμενη τριετία
- ΔΕΗ: Προσαρμοσμένο EBITDA στα €1,8 δισ. για το 2024 – Διανομή μερίσματος €0,40/μετοχή
- Ρεκόρ κερδοφορίας για την Lamda Development το 2024 – Αύξηση κατά 71%
- Σάλος μετά την εξαγγελία Τραμπ για δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα