Δεν έχει προηγούμενο η ζήτηση που καταγράφεται στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των σχετικών δημοπρασιών, η έξοδος στις αγορές τόσο από τους συστημικούς ομίλους, όσο και από τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, συγκεντρώνει το ισχυρό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Όπως επισημαίνει πηγή από συστημικό όμιλο, ενδεικτικό της πλήρους μεταστροφής του κλίματος σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα, είναι το γεγονός πως «εφέτος επανεμφανίστηκαν asset managers που είχαμε να δούμε σε βιβλία προσφορών ακόμη και 20 χρόνια».
Πρόκειται, όπως σημειώνει σχετικά, για μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελλάδα ως επενδυτικό story, έχει τραβήξει τα βλέμματα των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίου.
«Η επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα, το ευνοϊκότερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και οι προοπτικές για την κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού τομέα, έχουν συμβάλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει το ίδιο στέλεχος.
Οι νέοι στόχοι
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ενισχύοντας περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Συγκεκριμένα, προχωρούν σε νέες εκδόσεις ομολογιακών τίτλων, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη καλύψει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές απορρέουν από τους στόχους MREL.
Δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό μαξιλάρια που θα χρησιμοποιηθούν για:
- Την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων που φέρουν υψηλά κουπόνια, καθώς εκδόθηκαν κατά την περίοδο του ακριβού χρήματος
- Τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεγέθυνσης του ενεργητικού τους, οργανικά και μη οργανικά
Πηγή από συστημική τράπεζα σημειώνει πως «στόχος είναι κάθε φορά που θα ανοίγει παράθυρο ανάκλησης υφιστάμενων τίτλων, να έχουμε τη δύναμη πυρός για απόσυρσή τους με την αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων».
Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει εξοικονόμηση τόκων, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πέρυσι, με τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ σε πολυετή υψηλά, οι τράπεζες αύξησαν τις ομολογίες τους κατά 5,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό τους μερίδιο επί του παθητικού στο τέλος του 2024 να διαμορφώνεται σε 5,4% από 4,1% ένα χρόνο νωρίτερα.
Συνολικά από το Δεκέμβριο του 2023 έως και το τέλος Μαρτίου 2025 προχώρησαν σε εκδόσεις ύψους 6,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας την αξία τους σε 19,6 δισ. ευρώ.
Μόνο δε κατά το επτάμηνο Οκτωβρίου 2024 – Απριλίου 2025 αντλήθηκαν 1,65 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, οι συστημικοί όμιλοι υπερκάλυψαν τους στόχους MREL αρκετούς μήνες νωρίτερα της προθεσμίας που έχουν από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB).
Οι εκδόσεις του Ιουνίου
Παρά ταύτα οι εκδόσεις συνεχίστηκαν τον Ιούνιο, με τη ζήτηση να ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα:
- Η Eurobank στα τέλη του περασμένου μήνα άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω 3ετούς ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), με δικαίωμα ανάκλησης στα 2 έτη.
Η συνολική ζήτηση ανήλθε σχεδόν στα 4,5 δισ. ευρώ, με υπερκάλυψη περίπου 9 φορές, παρέχοντας την δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει το πιστωτικό περιθώριο του ομολόγου σε 90 μ.β. από 125 μ.β. που ήταν η αρχική ενδεικτική προσφορά.
Η διαδικασία βιβλίου προσφορών προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές με σημαντική γεωγραφική διασπορά, καθώς η τράπεζα συγκέντρωσε εντολές από 162 διαφορετικούς επενδυτές.
Το 68% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), 20% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks), 8% σε Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία και 2% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds).
- Μία εβδομάδα νωρίτερα η Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση έκδοσης πρόσθετων μέσων της κατηγορίας 1 (Additional Tier 1 Notes) ύψους ευρώ 400 εκατ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς τακτή λήξη, αλλά με δυνατότητα ανάκλησης στο τέλος του 2030.
Το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε υπερκάλυψη 7,5 φορές.
Η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με συμμετοχή περίπου 230 θεσμικών επενδυτών, με το 70% να κατανέμεται σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 21% σε τράπεζες, και το 9% σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και λοιπούς επενδυτές.
- Στις αγορές βγήκαν τον περασμένο μήνα με επιτυχία και δύο μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.
Η πρώτη συναλλαγή στην Ευρώπη
Από την μία πλευρά η Attica Bank για πρώτη φορά στην ιστορία προχώρησε στη διεθνή έκδοση ομολόγων AT1 και Tier II, ύψους 100 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα
Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή στην Ευρώπη με ταυτόχρονη έκδοση ΑΤ1 και T2.
Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται σχεδόν 4 φορές για το ΑΤ1 και 5 φορές για το Tier II, διαμορφώνοντας την απόδοση των ομολόγων σε 9,375% και 7,375% αντίστοιχα, έναντι 10% και 8% που ήταν η αρχική προσφορά.
Η έκδοση προσέλκυσε το σημαντικό ενδιαφέρον περισσότερων από 50 διεθνών επενδυτών υψηλού κύρους και ποιότητας (blue-chip global investors) από την Ευρώπη και την Ασία , με τη συμμετοχή τους να ξεπερνά το 80% των προσφορών.
Από την άλλη, η Optima bank ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 150 εκατ. ευρώ, διάρκειας 10,25 ετών, με δικαίωμα ανάκλησης μετά την πάροδο 5,25 ετών.
Η έκδοση συγκέντρωσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον (1,665 δισ. ευρώ), σημειώνοντας υπερκάλυψη πάνω από 11 φορές, ενώ το 72% των τίτλων διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Ως αποτέλεσμα, το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε σε 5,5% από την αρχική τιμή του 6,125%.
Διαβάστε ακόμη:
- Το νταραβέρι των συστημικών τραπεζών (μέσω Κύπρου) με «ημέτερους» και «διαπλοκή»
- Pulse: Στις 15 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, εννέα κόμματα στη Βουλή
- Τι είπαν στους αναλυτές οι επικεφαλής των Intralot – Bally’s για το deal των δύο ομίλων
- Άνγκελα Μέρκελ: «Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ – Τον έπαιρνα κάθε ώρα τηλέφωνο»