Οι Σέρβοι στρώνουν κόκκινο χαλί σε ελληνικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν σε ΑΠΕ και αποθήκευση στη γειτονική χώρα.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κος Βούτσιτς απηύθυνε κάλεσμα για αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία με έμφαση στην ενέργεια. Υποσχόμενοι τομείς είναι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν αιολικά και φ/β πάρκα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα η χώρα του διαθέτει χρηματοδότηση, αλλά όχι τα μέσα για να υλοποιήσει τα εν λόγω έργα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η διασύνδεση των δύο χωρών στην ενέργεια και τις μεταφορές είναι σημαντική και αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας μέσω του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου και αντίστροφα.

“Η ΔΕΠΑ διερευνά συνεργασία με σερβικές εταιρείες, ώστε να μεταφέρουμε αέριο μέσω των τερματικών LNG και εσείς να μας παραχωρήσετε χώρους αποθήκευσης” είπε ο Πρωθυπουργός.

Στις ΑΠΕ τονίστηκε η πολύτιμη τεχνογνωσία της Ελλάδας και η φιλοδοξία της να γίνει κόμβος εξαγωγής προς το βορρά, βοηθώντας και τη Σερβία στην πράσινη μετάβαση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία. Θα απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας σε Σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει την έκθεση Specialized Expo 2027.

Η διασύνδεση Σερβίας -Βουλγαρίας και ο ρόλος της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του ο αγωγός Σερβίας -Βουλγαρίας και έτσι ενισχύεται το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Στον σχεδιασμό του έργου χάρη στη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, η Βουλγαρία θα λαμβάνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και LNG (υγρό) αέριο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο αυτό η χώρα μας ενισχύει το ενεργειακό της αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Η κύρια πηγή ανεφοδιασμού θα είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, στο έδαφος που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.Το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω τμημάτων των αγωγών του Νότιου Καυκάσου, της Υπερανατολίας και της Υπεραδριατικής.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μήκους 170 χιλιομέτρων μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας, θα επιτρέπει στο Βελιγράδι να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως η Ελλάδα ή το Αζερμπαϊτζάν.

Σερβία και Βουλγαρία εγκαινίασαν το έργο που εκτείνεται από τη σερβική πόλη Νις μέχρι τα περίχωρα της Σόφιας και ο οποίος θα έχει ετήσια ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου ύψους 1,8 δισ. κυβικών μέτρων. Και θα μπορούσε να καλύψει έως και το 60% της κατανάλωσης της Σερβίας σε φυσικό αέριο.

Τον περασμένο μήνα οι Σέρβοι υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία στην οποία έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις από την ΕΕ.

Στη τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού στη Νις παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν σήμερα Κυριακή στην τελετή

Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Βουλγαρίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ρούμεν Ράντεφ, προανήγγειλαν την κατασκευής της διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας στο Kostinbrod την 1η Φεβρουαρίου.

«Το πρόγραμμα αυτό δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή για αυθεντική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή ενέργεια», είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κάνοντας λόγο για έργο στρατηγικής σημασίας.

«Αποκτάμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου, προερχόμενες από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, κατά την τελετή των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η σύνδεση φυσικού αερίου «Βουλγαρία-Σερβία» (IBS) στη Σερβία έχει μήκος 109 χιλιόμετρα και το συνολικό μήκος του αμφίδρομου αγωγού φυσικού αερίου μέσω των δύο χωρών είναι 170 χιλιόμετρα, από το Νόβι Ίσκαρ κοντά στη Σόφια έως τη Νις. Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει χωρητικότητα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Η συνολική αξία της διασύνδεσης φυσικού αερίου Νις – Ντιμιτρόβγκραντ – Βουλγαρία είναι 85,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πιστώνει 25 εκατ. ευρώ, 49,6 εκατ. είναι μη επιστρεπτέα συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα ενταξιακά κεφάλαια, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από τον σερβικό προϋπολογισμό και κονδύλια της δημόσιας εταιρείας Srbijagas.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νις -Ντιμιτροβγκραντ υπογράφηκε το 2010 και οι εργασίες για την κατασκευή του συνδέσμου φυσικού αερίου στη Σερβία ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Ευκαιρίες και στο ηλεκτρικό δίκτυο της Σερβίας

Σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω διείσδυση στην αγορά της Σερβίας προσφέρουν τα σχέδια για την ανάπτυξη σημαντικών έργων υποδομής στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας για τις ελληνικές βιομηχανίες καλωδίων.

Το πλέον εμβληματικό έργο στον τομέα αυτό είναι μάλλον ο Διαβαλκανικός Διάδρομος (Trans-Balkan Electricity Corridor), στα πλαίσια του οποίου εντός του 2024 αναμένεται να προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί συνολικού ύψους περίπου 131 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διασύνδεση γραμμή 400kV μεταξύ Σερβίας – Μαυροβουνίου – Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και για το τμήμα δικτύου Obrenovac – Bajina Bašta.

Ήδη, άλλωστε, σέρβικες εταιρείες αναζητούν συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής καλωδίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Elektrometal Plus doo, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τη διανομή καλωδίων χαμηλής και μέσης τάσης, όπως και άλλων τύπων καλωδίων, στη Σερβία και την ευρύτερη περιοχή (Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Η Elektrometal Plus doo “κοιτάζει” ήδη στην ελληνική αγορά διερευνώντας τα περιθώρια συνεργασιών, αναζητώντας σε αυτή τη φάση προμηθευτή καλωδίων της κατηγορίας N2XH χωρίς αλογόνο.

Διαβάστε ακόμη: