Η Ελλάδα (ξανα) στρέφεται υποχρεωτικά στο λιγνίτη και ουσιαστικά αυτό είναι το νέο ενεργειακό δόγμα της χώρας.

Είναι θέμα πλέον εθνικής ασφάλειας και αυτό υπογράμμισε από τη Κοζάνη ο πρωθυπουργός κ.Κυρ.Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοιχτές για πιο πολύ και οι παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.

Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης πάει πίσω λόγω της ενεργειακής κρίσης χωρίς να αλλάζει ο βασικός άξονας της μείωσης των εκπομπών τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προσωρινά λόγω της κρίσης, η ενέργεια από λιγνίτη είναι πιο φθηνή ωστόσο αυτό αποτελεί λύση ανάγκης τη δεδομένη στιγμή που έρχεται να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο, αλλά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» όπως τονίζει έμπειρος ενεργειακός παράγων.

“Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και για αυτό όλες οι χώρες προχωρούν σε τροποποιήσεις για ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να για να προστατευτούν από τα χειρότερα πιθανά σενάρια” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ενιαία πολιτική της Ευρώπης, προτείνοντας την ενιαία προμήθεια αερίου αλλά και τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

Επειγόντως αποζημίωση στη ΔΕΗ για τους λιγνίτες

Σε ότι αφορά τις πιθανές αντιρρήσεις πολλών τοπικών παραγόντων για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, η κρατούσα άποψη είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει ένας ατελείωτος ανταγωνισμός ως προς τις χρήσεις γης.

Ένα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με την κτηνοτροφία χωρίς η μία χρήση να ανταγωνίζεται την άλλη.

«Οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας αντιμετωπίζουν καλόπιστα το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, έχουν όμως ακόμη δισταγμούς κι εύλογα ερωτήματα” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στην ομιλία Μητσοτάκη.

Παράλληλα, τα βασικά σενάρια του νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού δόγματος προβλέπουν μείωση της κατανάλωσης αερίου, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης (Ρωσία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία).

Τα σενάρια υπαγορεύονται από τη παραδοχή ότι η παγκόσμια αγορά LNG αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγή της, ώστε να καλύψει κατά 100% το κενό που θα αφήσει η Μόσχα.

Είτε αυτό παράγεται στις ΗΠΑ, είτε στην Αλγερία, η παραγωγική δυναμικότητα των πηγών αερίου και των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου έχει και όρια. Συνεπώς μέχρι να μπουν στο παιχνίδι νέες πηγές τροφοδοσίας όπως το υδρογόνο και η 3η γενιά των ΑΠΕ, οι τιμές του αερίου, ακόμη και αν υποχωρήσουν, θα παγιωθούν σε υψηλά επίπεδα, κάποιοι μιλούν για πάνω από τα 60-70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυτό το βασικό πρόβλημα καλείται πλέον να επιλύσει η ΕΕ και γι αυτό η Κομισιόν «σπαζοκεφαλιάζει»…