Η… pretty Piraeus πρωταγωνίστησε στη χθεσινή άνοδο του Χρηματιστηρίου, με ηχηρό +9.25% και κλείσιμο σε υψηλό ημέρας, αφήνοντας υποσχέσεις για περαιτέρω άνοδο, κάτι που υποστηρίζεται τεχνικά αλλά και εν όψει της πολυσυζητημένης ΑΜΚ την άνοιξη. Είναι buy; Μια εναλλακτική ανάλυση.

Ελκυστική η Πειραιώς στο €0.8 κι εν όψει ΑΜΚ
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το παρόν άρθρο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως “μουσικό διάλειμμα” μεταξύ των ανελέητων μαχών Main Street-Wall Street, και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή (εκτός κι αν έχετε αυτοκτονικές τάσεις). Περισσότερο είναι μια ευκαιρία να “γνωριστούμε” καλύτερα.

Παρόλο που το παρακολουθώ, δε συνηθίζω να γράφω για ελληνικό χρηματιστήριο, πόσο μάλλον σε αυτήν εδώ τη στήλη που είναι καθαρά αφιερωμένη σε διεθνείς αγορές.

Ο λόγος που δε γράφω δεν είναι γιατί το “σνομπάρω”, αλλά επειδή η φιλοσοφία μου γενικότερα είναι πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε. Κι εγώ πρώτα από όλα είμαι παίχτης, και μετά συντάκτης. Επομένως γράφω για αγορές που παίζω κι “αφουγκράζομαι” καλύτερα, όπως κρυπτονομίσματα, S&P, μέταλλα.

Κι ο λόγος που δεν παίζω είναι διότι δυστυχώς, μη γελιόμαστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μια άνευρη, σχεδόν πεθαμένη αγορά άνευ τζίρων κι αποδόσεων. Ακόμη και το τραπεζικό μπαμ προ ολίγων μηνών δε μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες αγορές, όπου η ίδια επένδυση θα χάριζε σημαντικά υψηλότερο roi (return on investment).

Χρηματιστήριο Αθηνών, ή αλλιώς ΧΑ(ΧΑ)

Όπου δεν υπάρχει τζίρος, δε γίνεται παιχνίδι. Κάποτε αστειευόμενος όσον αφορά το γιατί δεν αγγίζω ΧΑ, έλεγα πως δεν παίζω αγορά με τζίρο μικρότερο του DOGE. (μέσος ημερήσιος όγκος ΧΑ=50εκατ., DOGE=4δισ., και με το 1/7 της κεφαλαιοποίησης…)

Πλέον ούτε πλάκα δε μπορείς να κάνεις με αυτό, μετά και τα πρόσφατα ασύλληπτα ράλι και την τρελή συναλλακτικότητα στο κρυπτονόμισμα-ανέκδοτο του οποίου τις.. δημόσιες σχέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Φυσικά ευκαιρίες υπάρχουν πάντα και παντού, και η σύγκριση doge-ΧΑ είναι κάπως άδικη, ακόμη και για τα ελληνικά “σαπάκια”.

Όμως μπορεί όλοι οι αθεράπευτοι τζογαδόροι αυτής της στήλης να είμαστε ρεαλιστές, αλλά κατά βάθος είμαστε και ρομαντικοί. Κι έτσι δε μπορούμε να μην ενδιαφερόμαστε για το ταπεινό ντόπιο προϊόν, που στην τελική μας μεγάλωσε (το ’99 ανδρωθήκαμε)! Όταν μιλάς για ψηφιακά assets κινούμενα στην ασύλληπτη διάσταση του blockchain ή για εισηγμένες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, νιώθεις κάπως σα να σου λείπει το σπίτι σου…

Ελκυστική η Πειραιώς στο €0.8 κι εν όψει ΑΜΚ

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Τρελές εποχές, τρελές αναλύσεις

Έτσι λοιπόν, ως παρατηρητής του ΧΑ και μόνο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες μου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον η περίπτωση της ΠΕΙΡ. Τώρα βέβαια, αν με ρωτάγατε που πιστεύω θα βρίσκονται οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών σε κανά ενάμιση χρόνο από τώρα (όταν η παγκόσμια κορωνο-κρίση θα βρίσκεται σε πλήρη εκτόνωση), θα έλεγα 40% κάτω…

Ωστόσο ζούμε σε ανατρεπτικές εποχές, και όλα όσα ξέραμε όχι μόνο για τα χρηματιστήρια και την οικονομία, αλλά για την κοινωνία γενικότερα, πρόκειται να γυρίσουν τούμπα. Στα μάτια ενός ρεαλιστή (που κοιτάζει θεμελιώδη), οι αγορές βρίσκονται ξεκάθαρα σε επίπεδα φούσκας. Ωστόσο αυτό δε δείχνει να σημαίνει τίποτα στην εποχή που το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος και τα υπερ-χαλαρά κι εθιστικά QE χρησιμοποιούνται ως πανάκεια σε μια άρρωστη οικονομία.

Είναι λάθος να προσπαθούμε ρεαλιστικά να προβλέψουμε το μέλλον, διότι χρησιμοποιούμε εργαλεία και δεδομένα μιας άλλης εποχής, ενώ η εποχή και το οικονομικό σύστημα έχουν ήδη αλλάξει. Επομένως κανείς δε ξέρει που θα πάει αυτή η βαλίτσα.

Pretty Piraeus: +15% στο 2ήμερο, υψηλό ημέρας, ΑΜΚ στον ορίζοντα – lookin’ good

Ας κοιτάξουμε λοιπόν τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς τεχνικά και μόνο. Είναι ελκυστική (η ρημάδα)! Χθες, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, σήκωσε στις πλάτες της την ελληνική αγορά, με +9,25% (προερχόμενη μάλιστα από ένα συνολικό σχεδόν +15% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις) και άνετο κλείσιμο σε υψηλό ημέρας στο €0,815, κάτι που παραδοσιακά προοικονομεί περαιτέρω άνοδο στο σημερινό άνοιγμα.

Ελκυστική η Πειραιώς στο €0.8 κι εν όψει ΑΜΚ

Επιπλέον, το ενδιαφέρον με την ΠΕΙΡ είναι πως παρά την πολυσυζητημένη επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (υποτίθεται Μάρτιο-Απρίλιο), η μετοχή δεν έχει ουσιαστικά αποτιμήσει το γεγονός, αφού μέχρι και την περασμένη εβδομάδα υποχωρούσε, εν μέσω γενικότερης πτώσης στο ΧΑ. Μήπως εδώ ξεκινάει ένα ριμπάουντ, έστω και τεχνικό (ακόμη κι αν δηλαδή μεσο-μακροπρόθεσμα υποχωρήσει);

Την Πέμπτη μάλιστα, παρόλο που η υπόλοιπη αγορά γύρισε ανοδική, και ενώ όλες οι υπόλοιπες τράπεζες ενισχύονταν, η Πειραιώς επέμενε πεισματικά σε πτώση. Σα να ήθελε να φτάσει πρώτα σε κάποιον “πάτο” προτού πάρει κι αυτή την άνοδο, γνωστό το έργο…

Οι πάτοι απατούν

Κι εδώ είναι το κλειδί. Χαζεύοντας το διάγραμμα του τελευταίου εξαμήνου, θα παρατηρήσει κανείς πως η ΠΕΙΡ πάει να σχηματίσει το κλασσικό Μ ή ένα double bottom (διπλό πάτο), με τη βάση (Α) στο €0,60. Παραδοσιακά ένα double bottom είναι bullish pattern, δηλαδή προμηνύει άνοδο, εφόσον επιβεβαιωθεί. Αν ήταν να κλείσει (επιβεβαιωθεί) το σχηματάκι, θα πρέπει να φτάσει πρώτα στο σημείο (Β). Μετά από αυτό θεωρητικά η μετοχή σκαρφαλώνει.

Ελκυστική η Πειραιώς στο €0.8 κι εν όψει ΑΜΚ

Ωστόσο (κι αυτό ήταν που εξ αρχής τράβηξε το ενδιαφέρον μου) μια τέτοια κίνηση παραείναι προφανής. Το έχουμε δει ουκ ολίγες ορές το έργο. Ο συντηρητικός παίχτης περιμένει καρτερικά να επιβεβαιωθεί το pattern προκειμένου να “μπει”, να αγοράσει δηλαδή στο (Β), όμως η επιβεβαίωση δεν έρχεται ποτέ, διότι η αγορά δε μπορεί να περιμένει. Εδώ είναι που επιβραβεύεται ο τολμηρός trader που ποντάρει εκ των προτέρων σε άνοδο χωρίς να περιμένει επιβεβαιώσεις και Τεχνικές Αναλύσεις (τούτο δω δεν είναι παραδοσιακή ανάλυση, ΜΗΤΕ επενδυτική συμβουλή υπενθυμίζω)! Μονάχα σκόρπιες σκέψεις…

Αντί για double bot λοιπόν, η τιμή δραπετεύει (breakout) νωρίτερα (σημείο Χ), γεγονός που συχνά αποτελεί ακόμη πιο bullish σινιάλο, δηλαδή αγορά. Ενδεχομένως λοιπόν η ΠΕΙΡ κι εν όψει της ΑΜΚ-σίριαλ να είναι καλό buy, ακόμη και σε μια αγορά-ζόμπι που σε 1-2 χρόνια ενδέχεται να απογοητεύσει και τους τελευταίους εναπομείναντες παίχτες της…

Θετικό σημάδι οι όγκοι – Αν μπήκες σωστά, φρόντισε να βγεις και σωστά

Αν κι εφόσον μπήκαμε, ξε-ζουμάρουμε το γράφημα για να έχουμε καλύτερη εικόνα προκειμένου να “ψυχανεμιστούμε” (διότι περί αυτού πρόκειται) που μπορεί να φτάσει μια υποτιθέμενη άνοδος. Ας πούμε το διάγραμμα των τελευταίων τριών χρόνων.

Ελκυστική η Πειραιώς στο €0.8 κι εν όψει ΑΜΚ

Το πρώτο πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα είναι οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών του τελευταίου 4μηνου, οι οποίοι μαρτυρούν συσσώρευση στα χαμηλά, που πιθανώς θα εξελιχθεί σε άνοδο. Η συσχέτιση φαίνεται και στα τέλη του 2019, όπου βλέπουμε πάλι αυξημένους όγκους και στη συνέχεια εκρηκτική άνοδο έως και 800%.

Ίσως τώρα κι εξ αιτίας κορωνο-κρίσης να μην υπάρξει αντίστοιχη ευφορία, ωστόσο μια γρήγορη “αρπαχτή” προς το €1,5 (που είναι ουσιαστικά διπλασιασμός από τον τελευταίο πάτο στο 0.72) ή και λίγο παραπάνω, δε φαντάζει αδύνατη. Μετά από αυτό όμως η κατρακύλα θα είναι αναπόφευκτη, εφόσον δεν γίνει κάτι άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί μιας ευρείας κλίμακας οικονομική καταστροφή εξ αιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού…

Ή μπορεί τίποτα από αυτά να μη συμβεί, διότι όπως είπαμε τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και το ίδιο το οικονομικό σύστημα έχει αλλάξει μορφή και συμπεριφορά.

-Ντριιιιιν- διάλειμμα τέλος. Τα λέμε στη Main Street