Μια αναβάθμιση έκπληξη επεφύλασσε για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες, σε B, την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικό outlook, καθώς επίσης την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook.

Βασικός λόγος για την «ετυμηγορία» του είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους.

Γενικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.

Σε συνδυασμό με την ταχεία βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, το ισχύον μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας θα ενισχύσει τις εκταμιεύσεις και την πιστωτική επέκταση, άρα την κερδοφορία και τις επιχειρηματικές προοπτικές εν συνόλω.

Σε κάθε περίπτωση, «πονοκέφαλο» εξακολουθούν να αποτελούν η μεγάλη έκθεση σε ελληνικό δημόσιο χρέος, οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις, αλλά και τα μορατόρια, η λήξη των οποίων μπορεί να φέρει νέα κόκκινα δάνεια. Ειδικότερα: 

Επιστροφή των τραπεζών στην πρωτοκαθεδρία!

Τράπεζα Πειραιώς

Σε αναβάθμιση της Πειραιώς σε B-, από CCC+, με θετικό Outlook, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η κίνηση αυτή αντανακλά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, χάρη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), παρά την πανδημική κρίση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η θετική προοπτική αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Πειραιώς και η βελτίωση της κερδοφορίας της θα την ελαφρύνουν από το βάρος του τρέχοντος όγκου των κόκκινων δανείων το 2022.

Σημειώνεται πως η τράπεζα έχει το υψηλότερο απόθεμα NPEs από ό,τι τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη Fitch, η αναβάθμιση είναι δικαιολογημένη, καθώς, παρά τις προκλήσεις που ενέχει το τρέχον λειτουργικό περιβάλλον, διαπιστώνεται ουσιαστική βελτίωση.

Η Πειραιώς είχε τον πιο αδύναμο δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες (11,3%) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προχώρησε σε εκκαθάριση ισολογισμού μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το β’ τρίμηνο του 2021.

Αναμένεται ότι ο δείκτης CET1 θα επιστρέψει στο 13% περίπου μέχρι το τέλος του 2022, καθώς η τράπεζα λαμβάνει ήδη πρόσθετα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης και επιστρέφει στη δημιουργία κερδών σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, τα κεφάλαια της Πειραιώς δύναται να επηρεαστούν αρνητικά από μεγάλο ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο του κεφαλαίου CET1.

Η απόσβεση των DTC θα πάρει χρόνο – αν και αναμένεται απορροφηθούν από την αύξηση των κερδών.

Η επιβάρυνση του pro forma κεφαλαίου CET1 από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε υψηλή (περίπου 152% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021).

Περαιτέρω τιτλοποιήσεις και μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης θα φέρουν βραχυπρόθεσμα την Πειραιώς πιο κοντά στους ανταγωνιστές της.

Η έκθεσή της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (BB/Positive) είναι σημαντική, περίπου στο 300% του pro forma κεφαλαίου CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαιά της σε περίπτωση σημαντικής διεύρυνσης του πιστωτικού περιθωρίου.

Ο δείκτης NPEs μειώθηκε σημαντικά, στο 16,6% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, από 49% στο τέλος του 2019, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων (σχεδόν 7 δισ. ευρώ) μέσω του προγράμματος Ηρακλής.

Οι προβλέψεις επί επισφαλειών κάλυψαν το 39% των κόκκινων δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 (45% στο τέλος του 2019), ποσοστό το οποίο είναι το πιο αδύναμο στον κλάδο.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης ΝPE θα μειωθεί σε μονοψήφιo νούμερο έως το τέλος του 2022, καθώς οι αναδιαρθρώσεις, η πιστωτική επέκταση και οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις θα αντισταθμίσουν τις απομειωμένες εισροές δανείων.

Σημειώνεται πως τα μορατόρια κατά περιπτώσεις είναι εν ισχύι, ενώ σημαντικό κίνδυνο εγκυμονούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σε αυτό περιβάλλον, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά για την Πειραιώς ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2022, η οποία θα βελτιωθεί σταδιακά.

Το βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας και η υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ αποτρέπουν πολλά δυσάρεστα σοκ.

Εθνική Τράπεζα: Έτοιμα για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια 4 δισ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα

Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος  σε «Β+» από «Β-», με το Outlook να είναι σταθερό.

Η διπλή αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την ισχυρή πρόοδο της τράπεζας σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια την τελευταία διετία, παρά τις προκλήσεις που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του επιπέδου των κεφαλαίων που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών έχουν επίσης βελτιωθεί, αν και είναι ακόμη σε μέτρια επίπεδα.

Η αναβάθμιση υποστηρίζεται από το ότι, αν και το λειτουργικό περιβάλλον ενέχει προκλήσεις, έχει βελτιωθεί ουσιαστικά.

Επίσης αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας – αν και παραμένει ασθενέστερη σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Οι αξιολογήσεις λαμβάνουν επίσης τα σταθερά κεφαλαιακά επίπεδα της τράπεζας, την ικανότητα δημιουργίας επαναλαμβανόμενων κερδών καθώς έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την εξυγίανση του ισολογισμού της από κόκκινα δάνεια και τη ρευστότητά της.

Ο δείκτης NPEs Εθνικής μειώθηκε στο 11,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, από 31% στο τέλος του 2019.

Αυτό οφείλεται στις καθαρές απομειωμένες εκροές δανείων και σε μια μεγάλη τιτλοποίηση κοντά στα 6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής.

Οι προβλέψεις επί επισφαλειών κάλυψαν το 69% των κόκκινων δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 (53% στο τέλος του 2019), που είναι πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου.

Επίσης, ο δείκτης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας ήταν περίπου 14% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, ο οποίος είναι από τους χαμηλότερους για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες.

Η Fitch αναμένει ότι ο δείκτης NPEs της Εθνικής θα μειωθεί σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του 2022, καθώς οι αναδιαρθρώσεις, η δυναμική επέκταση των χορηγήσεων και οι νέες πωλήσεις κόκκινων δανείων θα αντισταθμίσουν τις μέτριες απομειωμένες δανειακές εισροές.

Η Εθνική είχε τον υψηλότερο δείκτη Tier 1 (CET1) μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, στο 17,9%, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, ενώ αναμένεται ότι ο δείκτης CET1 της Εθνικής θα παραμείνει στο 16% μεσοπρόθεσμα, καθώς η δημιουργία κεφαλαίων της τράπεζας θα βελτιωθεί με την αύξηση των κερδών.

Όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής παραμένει ευαίσθητη έναντι του μεγάλου ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εποπτικού κεφαλαίου CET1 της τράπεζας (82% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021). Η απόσβεση αυτών των DTC θα διαρκέσει, αν και θα πρέπει να απορροφηθούν από τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να παράγει κέρδη.

Η επιβάρυνση του κεφαλαίου CET1 από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία είχε μειωθεί σημαντικά, στο 33%, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 και τώρα είναι κοντά στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης με υψηλότερη βαθμολογία).

Η έκθεση της Εθνικής στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σημαντική, στο 150% περίπου του κεφαλαίου CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής διεύρυνσης του πιστωτικού περιθωρίου.

Η απομόχλευση της Εθνικής έχει βελτιώσει την ικανότητά της να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch εκτιμά ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα λειτουργικά κέρδη/RWA πάνω από 1% το 2021-2022 και σταδιακά θα φτάσει σε επίπεδα ανάλογα με το προφίλ κινδύνου της τράπεζας.

Τα κέρδη της Εθνικής θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες και τα μέτρα μείωσης του κόστους, τομέα στον οποίο η τράπεζα έχει ακόμη κάποια περιθώρια βελτίωσης.

Eurobank: Οι υπεραξίες αναδεικνύονται

Eurobank

Η Fitch Ratings αναβάθμισε Eurobank σε «B+» από «B-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «b+» από «b-», με το Outlook να είναι σταθερό.

Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την ισχυρή πρόοδο της Eurobank σε σχέση με τη μείωση των NPEs τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία.
Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών για τη Eurobank έχουν επίσης βελτιωθεί – αν και από μέτρια επίπεδα.

Το outlook της Eurobank αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και την κεφαλαιοποίησή της, αν και αυτοί οι δείκτες υπολείπονται σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι αξιολογήσεις επηρεάζουν επίσης την αποκατεστημένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της απομάκρυνσης του κινδύνου και την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της ρευστότητάς της.

Ο δείκτης κόκκινων δανείων της Eurobank μειώθηκε στο 7,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, από 29% στο τέλος του 2019, καθώς η τράπεζα ολοκλήρωσε δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις ύψους 11 δισ. ευρώ.

Μετά από αυτές τις συναλλαγές, οι προβλέψεις κάλυψαν το 71% των κόκκινων δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 (55% στο τέλος του 2019), που είναι πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου.

Ο δείκτης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας ήταν κάτω του 10%, που είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

H Fitch αναμένει ότι ο δείκτης NPEs της Eurobank θα μειωθεί σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του 2022, βοηθούμενος σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική πιστωτική επέκταση και περαιτέρω τιτλοποιήσεις, που θα αντισταθμίσουν τις μετρίως απομειωμένες εισροές δανείων.

Ο δείκτης Tier 1 (CET1) της Eurobank διαμορφώθηκε στο 13,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Αναμένεται δε πως θα παραμείνει περίπου στο 14% μεσοπρόθεσμα, καθώς η ικανότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου της τράπεζας και οι πρόσθετες ενέργειες αύξησης κεφαλαίου θα αντισταθμίσουν τις εκκρεμείς ρυθμιστικές επιπτώσεις και την αύξηση του κινδύνου από την αύξηση των δανείων.

Όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, η κεφαλαιοποίηση της Eurobank παραμένει ευαίσθητη λόγω των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), που αντιπροσώπευαν το 66% του εποπτικού κεφαλαίου CET1 της τράπεζας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Θετικά θα επενεργήσει η κερδοφορία, που εκτιμάται πως θα αυξηθεί.

Η επιβάρυνση του κεφαλαίου CET1 από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε σημαντικά, στο 27%, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Η έκθεση της Eurobank σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου (BB/Positive) είναι σημαντική, στο 90% περίπου του κεφαλαίου CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής διεύρυνσης του πιστωτικού περιθωρίου.

Η απομόχλευση της Eurobank έχει βελτιώσει την ικανότητά της να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα λειτουργικά κέρδη/RWA πάνω από 1% το 2021-2022, ώστε σταδιακά να κατευθυνθεί σε επίπεδα ανάλογα με το προφίλ κινδύνου της.

Τα κέρδη της Eurobank θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν από την αύξηση των προμηθειών.

Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα της Eurobank βελτιώθηκαν χάρη στη διαρκή αύξηση των καταθέσεων πελατών, την αποκατάσταση της πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την εκτεταμένη χρήση της χρηματοδότησης TLTRO-III από την ΕΚΤ.

Αύξηση της τιμής – στόχου για την Alpha bank

Αlpha Bank

Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Alpha Services and Holdings SA (HoldCo) και της Alpha Bank SA σε «B» από «CCC+», με τις προοπτικές να είναι θετικές.

Μια πλήρης λίστα ενεργειών αξιολόγησης είναι παρακάτω.

Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες συνάδει με τη σημαντική πρόοδο της τράπεζας σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPEs.

Η θετική προοπτική αντανακλά την προσδοκία ότι η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αλλά και της κερδοφορίας θα μειώσουν το επίπεδο κεφαλαίου που βαρύνεται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα IDR και VR της Alpha Bank αντικατοπτρίζουν τη βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας, τα οποία υπολείπονται των ευρωπαϊκών και ελληνικών μέσων όρων.

Οι αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη επίσης τη σημαντική αναδιάρθρωση της τράπεζας, η οποία θέτει τις βάσεις επιστροφής σε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου, παρά τη σημαντική μείωση του κινδύνου κατά το 2021.

Ο δείκτης κόκκινων δανείων της Alpha Bank μειώθηκε σε περίπου 20% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 από 44% στο τέλος του 2019, καθώς η τράπεζα ολοκλήρωσε δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις περίπου 14 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Μετά από αυτές τις συναλλαγές, η κάλυψη των προβλέψεων αυξήθηκε στο 55% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 (43% στο τέλος του 2019).

Η Fitch αναμένει ο δείκτης NPE της Alpha Bank θα μειωθεί σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του 2022, βοηθμένούμενος σε μεγάλο βαθμό από πρόσθετες τιτλοποιήσεις.

Τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης της Alpha Bank είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες της, με Tier 1 (δείκτης CET1) στο 14,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Η τράπεζα ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 0,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, προκειμένου να επιταχύνει το «ξεφόρτωμα» των κόκκινων δανείων και να προβεί σε νέες εκταμιεύσεις τα επόμενα χρόνια.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης CET1 της Alpha Bank θα παραμείνει περίπου στο 14% μεσοπρόθεσμα, καθώς η βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου της τράπεζας και οι πρόσθετες ενέργειες αύξησης κεφαλαίου θα αντισταθμίσουν μελλοντικές κανονιστικές αλλαγές, αυξάνοντας τα RWA από την αύξηση των δανείων.

Τα κεφάλαια της Alpha Bank παραμένουν αδύναμα λόγω του μεγάλου ποσοστού (αν και χαμηλότερο από τον κλάδο) των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), που αντιπροσώπευαν το 55% του εποπτικού κεφαλαίου CET1 της τράπεζας στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Η επιβάρυνση του κεφαλαίου CET1 από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία είχε μειωθεί σημαντικά στο 77% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή σε σύγκριση με άλλες ελληνικές τράπεζες.

Η έκθεση της Alpha Bank στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σημαντική, στο 115% περίπου του κεφαλαίου CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κεφάλαιο σε περίπτωση σημαντικής διεύρυνσης του πιστωτικού περιθωρίου.

Η σημαντική απομόχλευση της Alpha Bank βελτίωσε την ικανότητά της να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Μετά από σημαντικές απώλειες το 2021, η Fitch αναμένει ότι η τράπεζα θα αποκαταστήσει τα λειτουργικά κέρδη το 2022 και θα τα βελτιώσει μεσοπρόθεσμα, χάρη στις χαμηλότερες επιβαρύνσεις δανείων, την αύξηση των εσόδων από προμήθειες και τη συγκράτηση του κόστους.