Ακόμα πιο ελκυστική γίνεται η επενδυτική ιστορία του ΟΤΕ, λόγω κερδοφορίας, μερισμάτων, επαναγορών ιδίων μετοχών και σε συνδυασμό με τις επικείμενες επενδύσεις με φθηνό δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και η χρηματοδότηση των υποδομών και το πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες ήταν, μεταξύ άλλων, ένας από τους λόγους για τους οποίους της συνάντησης του διευθύνοντα συμβούλου της Deutsche Telekom Τim Ηottges με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως επισήμανε ο ίδιος σε ανάρτησή του (Linkedin) υπογραμμίζοντας ότι, η Ελλάδα πήρε φόρα! ( Greeceisonaroll).

Αυτό δεν το βασίζει, όπως λέει, ούτε στην υψηλή ανάπτυξη του 6,5%, ούτε στις επενδύσεις ή τα κέρδη ρεκόρ, αλλά στις πρωτοβουλίες της ψηφιοποίησης από την Κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι το 2021 έγιναν 567 εκατ. συναλλαγές έναντι 8,8 εκατ. συναλλαγών του 2018.

Όπως θα δούμε, η προοπτική φθηνής χρηματοδότησης για επενδύσεις και τα αναμενόμενα οφέλη από αυτές καθιστούν ελκυστική την επενδυτική ιστορία του ΟΤΕ σε συνδυασμό με την πολιτική επαναγοράς και διαγραφής ίδιων μετοχών.

Η δυνατότητα, λοιπόν, του ΟΤΕ να χρηματοδοτήσει φθηνά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τις επενδύσεις, ύψους 3 δις. ευρώ σε υποδομές (οπτικές ίνες), και να συμμετάσχει σε έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου, στην ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι, θα αυξήσει τα κέρδη Ebitda του ΟΤΕ – κατά 6-7% ετησίως, όπως είχε υπολογίσει ξένος επενδυτικός οίκος.

Και τα οφέλη της ανάπτυξης θα καρπωθεί τόσο η Γερμανική Deutsche Telekom, όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι – μετά την τρίτη χθεσινή διαγραφή ίδιων μετοχών 8,6 εκατ. μετοχών.

Η Γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με την νέα διαγραφή μετοχών θα κατέχει κοντά στο 50% (49,2% ) και θα καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών για τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί λοιπόν οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως για την εγκατάσταση οπτικών ινών, ωστόσο, οι αμοιβές προς τους μετόχους θα συνεχιστούν επιμερισμένες μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ίδιων μετοχών – με κάποια εξομάλυνση των μερισμάτων, όπως είχε επισημάνει ο ΟΤΕ.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Höttges (Deutsche Telekom) στο Μαξίμου

Οι προοπτικές του ταμείου Ανάκαμψης – και ο φθηνός δανεισμός

Σύμφωνα με μελέτη της New Street Research, με το ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν έργα έως 5 δισ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα, την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

O OTE, θα μπορούσε να αυξήσει μεταξύ 6-7% τα λειτουργικά του κέρδη μέχρι το 2026. Τα περιθώρια κερδών είναι υψηλά δεδομένου ότι, ο ΟΤΕ λόγω της DeutscheTelecom δανείζεται με χαμηλά επιτόκια.

Τον Ιούλιο του 2022 λήγει ένα ομόλογο 400 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,375% ενω τον Σεπτέμβριο του 2026 λήγει το ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 0,875%.

Ο ΟΤΕ, έχει ανακοινώσει ότι, θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις μέσω των οργανικών ταμειακών ροών και σε συνδυασμό με το χαμηλό επιτόκιο που δύναται να εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμμετάσχει σε έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου και επιχειρήσεων.

Μέρισμα 0,558 ο ΟΤΕ

Με ισχυρές επιδόσεις έκλεισε το 2021 για τον όμιλο του ΟΤΕ ο οποίος εμφάνισε αύξηση 6% στο Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) λόγω θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα, για το σύνολο του 2021 κατέγραψε αύξηση Ελεύθερων Ταμειακών Ροών.

Η διοίκηση του ομίλου προτείνει μέρισμα 0,558 ευρώ ανά μετοχή. Σε επίπεδο δ’ τριμήνου το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου, κατέγραψε αύξηση 12%, ενώ παράλληλα καταγράφηκε ενίσχυση εσόδων σε όλους τους τομείς.

Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2%, με θετικό πρόσημο σε Κινητή, ευρυζωνικές υπηρεσίες και Τηλεόραση. Θετικό ήταν το πρόσημο και στους κύριους λειτουργικούς δείκτες (KPIs), με αύξηση κατά 22% των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών, με τη διείσδυση να ανέρχεται στο 51%.

Επιπλέον, επιταχύνθηκε η ανάπτυξη δικτύου FTTH το οποίο ήταν διαθέσιμο σε 563 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στο τέλος του 2021. Το 2022 οι αμοιβές του ΟΤΕ πρός τους μετόχους θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ, επιμερισμένη σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών.