Πρόσβαση σε περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και σε επιπλέον κεφάλαια για ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και των πωλήσεών της αποκτά η παλαιότερη ελληνική εταιρεία παραγωγής επιτραπέζιων ελιών.

Χθες ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία του μεγαλύτερου ομίλου παγκοσμίως στην κατηγορία της επιτραπέζιας ελιάς Ag Olives με την ελληνική ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΑΕ, γνωστή από τα προϊόντα με το σήμα «Παρθενών – Parthenon», καθώς ο πρώτος εξαγόρασε μειοψηφικό ποσοστό της δεύτερης. Αν και δεν ανακοινώθηκε ούτε το τίμημα ούτε το ποσοστό συμμετοχής του ισπανοαμερικανικού ομίλου, πηγές της ελληνικής εταιρείας έκαναν λόγο για «ικανό ποσοστό που καθιστά ενεργούς τους νέους επενδυτές».

Στόχος της οικογένειας Γεωργούδη είναι ο τριπλασιασμός των πωλήσεών της σε ορίζοντα πενταετίας, καθώς μέσω της αξιοποίησης των δικτύων του ομίλου Ag Olives θεωρείται ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στις αγορές της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο μέσω επώνυμων προϊόντων όσο και μέσω συνεργασιών με μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Η διοίκηση της εταιρείας με τον Νέλο Γεωργούδη, εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς, να παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Γεωργούδης» δεν αποκλείει και πιθανές εξαγορές στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Γεωργούδης» έχει κατακτήσει ήδη την αμερικανική αγορά, όπου το σήμα «Parthenon» θεωρείται το πιο γνωστό ελληνικό σήμα στην κατηγορία των επιτραπέζιων ελιών. Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το μακρινό 1897 όταν ο Διανέλλος Γεωργούδης ξεκίνησε στο Πήλιο να τυποποιεί και να συσκευάζει ελιές. Το 1912 κατασκευάζεται το πρώτο τυποποιητήριο της εταιρείας στην Κάτω Γαντζέα και ξεκινούν οι εξαγωγές, ενώ το 1920 η εταιρεία αποκτά τους πρώτους ιδιόκτητους ελαιώνες.

Με την πάροδο των δεκαετιών η εταιρεία προχωρά και σε άλλες παραγωγικές μονάδες στον Βόλο και στη Νέα Αγχίαλο, ενώ το 2005 κατασκευάζεται το σύγχρονο πλέον εργοστάσιό της στη βιομηχανική περιοχή Βόλου. Το 2014 γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία που ξεκινά συμβολαιακή γεωργία για τις ελιές Καλαμών. Σήμερα η εταιρεία έχει συνεργασία με πάνω από 500 παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών. Στην τελευταία οικονομική χρήση (1/7/2023-30/6/2024) είχε κύκλο εργασιών 15,36 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων 0,65 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος AG Olives Group είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία των επιτραπέζιων ελιών. Δημιουργήθηκε μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ισπανικής Aceitunas Guadalquivir (ιδρύθηκε το 1962) και της καλιφορνέζικης Bell-Carter Foods (ιδρύθηκε το 1912). Σήμερα επεξεργάζεται πάνω από 65 εκατομμύρια ελιών ετησίως και έχει παρουσία σε 60 χώρες.

Μέσω αυτής της εξαγοράς θεωρείται ότι ισχυροποιείται όχι μόνο η «Γεωργούδης», αλλά συνολικά οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές, καθώς η «ψήφος εμπιστοσύνης» του ξένου ομίλου θεωρείται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ως σήμα για να τυποποιούνται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος στην Ελλάδα, αποκτώντας προστιθέμενη αξία και όχι να εξάγονται χύμα και να τυποποιούνται σε άλλες χώρες.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η ελληνική επιτραπέζια ελιά θεωρείται προϊόν υψηλής ποιότητας σε σύγκριση με ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών. Η τιμή της από 2.460 ευρώ/τόνο το 2020 έχει φτάσει τα 2.920 ευρώ/τόνο με την τιμή των ισπανικών ελιών να είναι 1.670 ευρώ/τόνο, των αιγυπτιακών 1.953 ευρώ/τόνο. Σε υψηλότερες τιμές πουλά η Ιταλία τις επιτραπέζιες ελιές στις διεθνείς αγορές, 3.262 ευρώ/τόνο, με αναλυτές της εν λόγω αγοράς να επισημαίνουν ότι πολλές από τις ποσότητες που εξάγει η γείτονα εισάγονται από την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών με την αξία τους το 2023 να φτάνει 642,90 εκατ. ευρώ από 270,88 εκατ. ευρώ το 2010. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 η αξία των εξαγωγών ήταν ήδη υψηλότερη σε σύγκριση με το σύνολο του 2023, καθώς ξεπέρασε τα 670 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη