Η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη χώρα μας παρουσιάζει μια σταθερή αποκλιμάκωση. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, η χονδρική τιμή του προϊόντος στην Ελλάδα υποχώρησε κάτω από τα 7 ευρώ το λίτρο (700 ευρώ το εκατόλιτρο).

Παρά τη μείωση αυτή, η μείωση της τιμής δεν έχει φτάσει ακόμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση μεταξύ της χονδρικής τιμής και της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής. Ειδικά όταν η μείωση αφορά τις τιμές, η καθυστέρηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αυξήσεις τιμών.

Δύο βασικοί παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση της τιμής του ελαιολάδου:

  1. Η αυξημένη παραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία: Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες αυτές ήταν καλύτερη από την περυσινή, οδηγώντας σε πτώση των τιμών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 8%, φτάνοντας τους 1,51 εκατ. τόνους.
  2. Η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου: Η υπέρμετρη αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου.

Στην Ελλάδα, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 250 και 280 χιλιάδων τόνων, με εκτιμήσεις για απόδοση από μέτρια έως καλή. Συμπερασματικά, ενώ η προσφορά έχει αυξηθεί και οι τιμές φαίνεται να μειώνονται, η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες εξαιτίας των υψηλών τιμών είναι πιθανό να διατηρήσει την πίεση στις αγορές για κάποιο διάστημα ακόμη.

Αύξηση παραγωγής ελαιολάδου σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου – Μείωση στην κατανάλωση

Ίδια είναι και η κατάσταση που διαφαίνεται και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες στη Μεσόγειο. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, η οποία έχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή συγκομιδή θα φτάσει έως 70% της υπερπαραγωγής της, δηλαδή του ανωτάτου επιπέδου στο οποίο δυνητικά μπορεί να φθάσει η ετήσια παραγωγή της.

Πάντως, αυτό που σημείωσε ο κ. Γιαννούλης είναι ότι ανεξαρτήτως της προσφοράς, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών.