Eκτός της συμφωνίας της Deutsche Telekom για την πώληση των κεραιών (πύργων) έμεινε ο ΟΤΕ, αν και οι 5.000 κεραίες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτιμηθούν έως και 1,1 δισ. ευρώ από μια δραστηριότητα που έχει ετήσια λειτουργικά κέρδη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ

Eιδικότερα, η γερμανική Deutsche Telekom θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού 51% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στους τηλεπικοινωνιακούς πύργους που λειτουργεί (GD Towers) σε μία κοινοπραξία της καναδικής Brookfield και του ομίλου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Digital Bridge, όπως ανακοίνωσε ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός.

Η Brookfield Asset Management Inc. είναι μία καναδική πολυεθνική εταιρία και μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίστοιχα, η Digital Bridge είναι μία παγκόσμια εταιρία επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές.

Η εταιρία επενδύει και διαχειρίζεται πύργους κινητής τηλεφωνίας, κέντρα διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων, δίκτυα οπτικών ινών αλλά και υποδομές τεχνολογιών αιχμής.

Σημειώνεται πως η αξιοποίηση του παθητικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των «πύργων» τους αποτελεί στρατηγική επιλογή αρκετών παρόχων τα τελευταία χρόνια.

Σε ανάλογη κίνηση, μεταξύ άλλων, έχει προχωρήσει και το Vodafone Group, εισάγοντας την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα (Vantage Towers) στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Deutsche Telekom, το συνολικό ύψος της συναλλαγής (enterprise value) ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

«Η Deutsche Telekom υλοποιεί για άλλη μια φορά τη στρατηγική της ατζέντα. Αποκρυσταλλώνουμε την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τηλεπικοινωνιακών πύργων μας, δημιουργώντας έτσι αξία για τους μετόχους μας», δήλωσε ο Tim Höttges, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Telekom.

«Ταυτόχρονα, η συμφωνία μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την αδιαμφισβήτητη ηγεσία του δικτύου της Deutsche Telekom στη Γερμανία και να επωφεληθούμε από την περαιτέρω ανοδική αξία της δραστηριότητας των πύργων μέσω του διατηρηθέντος μεριδίου μας 49%».