Εκτός των δεικτών MSCI και FTSE τίθεται η Ρωσία, ως φυσικό επακόλουθο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός 7 ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

Ειδικότερα, η MSCI ανακοίνωσε ότι οι Δείκτες MSCI Ρωσίας θα επαναταξινομηθούν από τις Αναδυόμενες Αγορές σε αυτόνομες Αγορές. Η απόφαση ανακατάταξης θα εφαρμοστεί σε ένα βήμα σε όλους τους Δείκτες MSCI, συμπεριλαμβανομένων των τυπικών, προσαρμοσμένων και παράγωγων δεικτών, σε τιμή που είναι ουσιαστικά μηδενική και από το κλείσιμο στις 9 Μαρτίου 2022, ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο FTSE Russell ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία θα διαγραφεί από όλους τους μετοχικούς δείκτες FTSE Russell, με έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022. Τα στοιχεία του ρωσικού δείκτη που είναι εισηγμένα στον MOEX θα διαγραφούν σε μηδενική τιμή, ανέφερε.

«Η MSCI Inc και η FTSE Russell ανακοίνωσαν ότι θα αφαιρέσουν μη επενδυτές ρωσικές μετοχές σε μηδενική αξία από όλους τους παγκόσμιους και περιφερειακούς δείκτες. Επομένως, δεν υπάρχει όφελος ροής για την Ινδία ή άλλες χώρες της EM», δήλωσε ο Abhilash Pagaria, επικεφαλής της Edelweiss Alternative Research.

«Η MSCI θα αποκαλεί πλέον τη Ρωσία «αυτόνομη αγορά». Οι δείκτες ανεξάρτητων αγορών MSCI δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν από τους ευρέως ακολουθούμενους παθητικούς δείκτες, όπως ο Δείκτης Αναδυόμενων Αγορών MSCI ή ο Δείκτης MSCI Frontier Markets. Επί του παρόντος, άλλες χώρες στην κατηγορία Standalone είναι η Μποτσουάνα, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, ο Παναμάς και η Ζιμπάμπουε», πρόσθεσε ο Pagaria.