Tα συνεχόμενα lockdowns και οι αυστηροί περιορισμοί που ισχύουν πλέον και στη χώρα μας μπορεί να περιορίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, δημιουργούν όμως εύφορο έδαφος σε διάφορες διαταραχές. Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη που αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες, τα στοιχεία νέας έρευνας αποκαλύπτουν ότι αυξήθηκαν και τα συμπτώματα που συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) στο Cambridge της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research. Εξέτασε τη συμπεριφορά 319 μελών του κέντρου υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 37 έτη ολοκλήρωσαν ένα τεστ συμπεριφοράς της διατροφής που ονομάζεται EAT-26. Ανάμεσα στις απαντήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ήταν στα εξής ερωτήματα: «Φοβάμαι να γίνω υπέρβαρος-η», «Έχω την ώθηση να κάνω εμετό μετά από ένα γεύμα» και «Νιώθω πολλές ενοχές αφού καταναλώσω ένα γεύμα».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες βαθμολογίες EAT-26 είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2020, περίοδος που συμπίπτει με τα lockdowns παγκοσίως, σε σύγκριση με το 2019, υποδηλώνοντας υψηλότερα επίπεδα σοβαρών διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία. Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε μείωση της εντατικής άσκησης μετά το lockdown, ενώ τα επίπεδα της ατομικής άσκησης αυξήθηκαν από 6,5 ώρες την εβδομάδα το 2019 σε 7,5 ώρες την εβδομάδα μετά το lockdown το 2020.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος για αυτήν την αύξηση των διατροφικών διαταραχών.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τρόφιμα ως έναν μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους, και σαφώς πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από αυτό και τις σημαντικές αλλαγές στις ζωές τους τους τελευταίους 12 μήνες δήλωσε σχετικά ο Mike Trott, Ph.D. ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) και επικεφαλής της έρευνας. Τονίζει μάλιστα πως σε περίπτωση που που στο μέλλον συνεχιστούν οι περιορισμοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα πρέπει οι επαγγελματίες που ασχολούνται τις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, να παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη αυτών των φαινομένων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.