«An Act of Seeing that Unfolds» είναι ο τίτλος έκθεσης στο Κέντρο Τέχνης του Εθνικού Μουσείου βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη με έργα από τη συλλογή των Σουζάνα και Ρικάρντο Στάινμπρουχ με επίκεντρο τη σύγχρονη λατινοαμερικανική ιδιαίτερα τη βραζιλιάνικη καλλιτεχνική πρακτική, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

Τα έργα που επιλέχθηκαν για την έκθεση περιστρέφονται γύρω από τη θεωρία των χειρονομιών που επινοήθηκε από τον Τσεχο-Βραζιλιάνο στοχαστή, Βίλεμ Φλάσερ. Για τον Φλάσερ, αυτές οι τελετουργίες όχι μόνο καθιστούν δυνατή τη δική μας αισθητική και συναισθηματική αναγνώριση, αλλά στηρίζουν επίσης μια χαρτογραφία σχέσεων που ενώνουν φαινομενικά ανόμοιους καλλιτέχνες.

Με αφετηρία ένα συγκεκριμένο έργο της Βραζιλιάνας εικαστικού Φερνάντα Γκόμες η έκθεση αποτελεί μία διαλογική και μη γραμμική έρευνα, περνώντας μέσα από κινήματα αντι- τέχνης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το κίνημα neo-concretism στη Βραζιλία και καλλιτεχνικές απαντήσεις που πυροδότησαν πολιτικά γεγονότα στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Η Σουζάνα και ο Ρικάρντο Στάινμπρουχ αποτελούν μέρος μιας σχετικά νέας ομάδας Λατινοαμερικανών συλλεκτών που έχουν πάρει τη θέση τους στη διεθνή σκηνή τέχνης τα τελευταία 15 χρόνια. Ξεκίνησαν τη συλλογή τους με έργα βασικών εκπροσώπων της βραζιλιάνικης πρωτοπορίας της δεκαετίας του 1950, όπως η Lygia Clark, η Mira Schendel και ο Hélio Oiticica.

Ο Στάινμπρουχ είναι πρόεδρος της Vicunha Textil με έδρα το Σάο Πάολο, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου υφαντουργίας παγκοσμίως. Η έκθεση «An Act of Seeing that Unfolds» θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2023.