Έκθεση αφιερωμένη στον Βάσο Καπάνταη με τίτλο «Βάσος Καπάνταης. Σχέδια και Γλυπτά» εγκαινιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μέχρι τις 31 Μαΐου.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σχέδια του γλύπτη, σε συσχετισμό με γλυπτικά του έργα, κυρίως μικρής κλίμακας. Η πλειονότητα των εκτιθέμενων σχεδίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και στοχεύει στην κατανόηση του ιδιαίτερου διαλόγου μεταξύ του προσχεδίου στο χαρτί και του τελικού, τρισδιάστατου γλυπτού.

Ο μεγάλος αριθμός σχεδίων και τα γλυπτά που εκτίθενται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ αποκαλύπτουν τη σύνθετη, ποικίλη και πλούσια σε πηγές και ερεθίσματα τέχνη του Καπάνταη, το άνοιγμά του σε θέματα και ενότητες που δεν προορίζονταν πάντοτε για δημόσια θέα, μα καθόρισαν συνολικά το έργο του, ζωγραφικό και γλυπτικό. Χάρη στην έκθεση το κοινό θα διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Καπάνταη ως δημιουργού σύνθετου, με το έργο του να απλώνεται εξίσου στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα.

 

Ο Βάσος Καπάνταης γεννήθηκε το 1924 στη Μυτιλήνη, από Μικρασιάτες γονείς, και πέθανε στη Νέα Σμύρνη το 1990. Την περίοδο 1942-1947 σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τους Κώστα Δημητριάδη και Μιχάλη Τόμπρο. Σπούδασε, επίσης, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν συστηματικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες ήδη από τη δεκαετία του 1950, δουλεύοντας στην παραγωγή κεραμικών αντικειμένων και αντιγράφων αρχαίας τέχνης. Η κύρια ωστόσο ενασχόλησή του ήταν η γλυπτική και μάλιστα στη δημόσια λειτουργία της: τόσο στη μνημειακή κλίμακα (ηρώα, ανδριάντες, μνημεία) όσο και στο πεδίο της μικρογλυπτικής (έδωσε σπουδαίο έργο στο πεδίο των μεταλλίων, με διεθνή μάλιστα παρουσία).

Η γλυπτική δημιουργία του Καπάνταη εντάσσεται οργανικά στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής. Ο καλλιτέχνης, μολονότι εκκίνησε από τύπους της αρχαϊκής πλαστικής, σταδιακά αφομοίωσε τάσεις του Μοντερνισμού και ειδικότερα την αφαίρεση, στρεφόμενος σε ολοένα και πιο αφαιρετικές, πιο εξπρεσιονιστικές φόρμες. Δεν φιλοτέχνησε όμως ποτέ ανεικονικά έργα, αφού άξονας του γλυπτικού του έργου στάθηκε σχεδόν αποκλειστικά η ανθρώπινη μορφή.

 

Ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς έχει κάνει την επιμέλεια της έκθεσης την οποία συνοδεύει αναλυτικός Κατάλογος, σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Κυριακή 09:30-20:00