Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι καλύτερες σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα, όμως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού κρατούν την ανάπτυξη σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των άλλων οικονομιών της περιφέρειας, και ειδικά της Ισπανίας, σημειώνει η Capital Economics.

Με χαμηλό αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό (slack), τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας να μειώνεται και την μετανάστευση σε επίμονα χαμηλά επίπεδα, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω το επόμενο διάστημα, τονίζει ο οίκος αναλύσεων.

Η Capital Economics χαρακτηρίζει την Ελλάδα σαν ένα από τα «αστέρια» της Ευρώπης, με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι οι υπεραποδόσεις αυτές στηρίζονται από μια μεγάλη αύξηση της απασχόλησης (κατά 8% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023).

Όμως, η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται στη μείωση της ανεργίας και όχι στην αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Μάλιστα, η ανεργία έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό, από το 17% τον Δεκέμβριο του 2019 στο 9,4% τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά στο ίδιο διάστημα, το εργατικό δυναμικό έχει παραμείνει στο ίδιο μέγεθος.

Capital Economics: Βαρίδι για το ελληνικό success story η έλλειψη εργατικού δυναμικού-1

Η Capital Economics σημειώνει ότι η αγορά εργασίας είναι τώρα πολύ «σφικτή»  και δεν αναμένει αύξηση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, για τρεις λόγους:

  • Το φυσικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι περίπου 8-9%, άρα δεν έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω πτώσης. H μοναδική φορά που η ανεργία στην Ελλάδα έπεσε κάτω από το 9% ήταν το 2006 – 2008, εν μέσω της φούσκας. Και παρότι στη χώρα έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έκτοτε, δεν είναι σαφές ότι έχουν μειώσει ουσιαστικά το φυσικό ποσοστό ανεργίας.
  • Η χώρα έχει πολύ αδύναμες δημογραφικές προοπτικές, με τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Ο πληθυσμός 15-64 ετών στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί κατά μέσο όρο 0,7% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα μειωθεί έως και 0,9% ετησίως τα επόμενα χρόνια, σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη.
  • Σε αντίθεση με άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία και Πορτογαλία), η Ελλάδα έχει δει μείωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια και η τάση αυτή δεν αναμένεται να αντιστραφεί αρκετά ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Αν και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια (κυρίως λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού), στην καλύτερη περίπτωση, απλά αντισταθμίζει τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Capital Economics: Βαρίδι για το ελληνικό success story η έλλειψη εργατικού δυναμικού-2

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics σημειώνει ότι η προσφορά εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό βαρίδι για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και δημιουργεί κινδύνους για την πρόβλεψή της, που μιλά για ρυθμούς 2% το 2025 και το 2026.

Παρόλα αυτά, ο οίκος εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται λόγω της αυξανόμενης παραγωγικότητας, η οποία στηρίζεται από τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Capital Economics: Βαρίδι για το ελληνικό success story η έλλειψη εργατικού δυναμικού-3

Μάλιστα, η Capital Economics δηλώνει βέβαιη ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την Ευρωζώνη, όπου αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης μόλις 0,8% ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα είναι αρκετά ευοίωνες για το άμεσο μέλλον, καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη: