Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, εν όψει του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Αριστείδης Πανταζόγλου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Επιτελάρχης Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης, ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης και Συντήρησης Παγίων ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μανιάτης, ο Διευθυντής Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ Νίκος Χρήστου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνου, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Δικτύου Περιφερειών ΔΕΔΔΗΕ Ευστράτιος Ζαχαρής, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΣΤΑΣΥ Αθανάσιος Κοτταράς, ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος Σπυρίδωνας Μπαρσάκης, ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Αυτές είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας το Σάββατο – Η πρόγνωση Καλλιάνου

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου.

Ο καιρός έχει ήδη αλλάξει από σήμερα στην Ελλάδα, πλήττοντας σφοδρά την Πάτρα, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί από το Σάββατο.

Ο Γιάννης Καλλιάνος καταγράφει τις περιοχές όπου υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Περιοχές με το εικονίδιο ? :
▪️Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

Περιοχές με το εικονίδιο ⚠️ :
▪️Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Περιοχές με το εικονίδιο ⛈️ :

▪️Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία.

Είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρη έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.

▪️Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες. Καλό θα ήταν να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων. Ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Προβλήματα στην Πάτρα νωρίς το πρωί

Στη δίνη της κακοκαιρίας – εξπρές βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η Πάτρα, όπου σημειώνονται πολλά προβλήματα. Έντονα καιρικά φαινόμενα, με καταιγίδες και ριπές ανέμων, έπληξαν το κέντρο της πόλης  και την ευρύτερη περιοχή.

Ήδη, καταγράφεται συσσώρευση υδάτων σε δρόμους της πόλης, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, όπου χρειαστεί.

H κακοκαιρία «Π» πλήττει από νωρίς το πρωί αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη δυτική Ελλάδα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών όσο και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως λόγω της κακοκαιρίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, στη Χ/Θ 161,000 (Ελαιώνας) στο ρεύμα προς Αθήνα.
Στην ίδια περιοχή (Ελαιώνας) στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Στην περιοχή Μετόχι.
Στην επαρχιακή Οδό Πούντας-Καλαβρύτων, στο ύψος του Μέγα Σπηλαίου και στα δύο ρεύματα λόγω κατολίσθησης.

Στα σημεία όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Oι πρώτες εικόνες από την κακοκαιρία στην Πάτρα 

Ειδικότερα, εξ’ αιτίας της καταιγίδας καταγράφηκε συσσώρευση υδάτων στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στις παραλιακές οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Όθωνος-Αμαλίας, καθώς και στην παραλιακή λεωφόρο Ακτή Δυμαίων.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν σε δρόμους του κέντρου, αλλά και συνοικιών της πόλης, καθώς και στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στη Δημοτική Ενότητα Ρίου.

Στην οδό Σολωμού έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, με τους καταστηματάρχες να έχουν βγεί με τις σκούπες προκειμένου να εμποδίσουν τα νερά να μπουν μέσα στα μαγαζιά τους.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στους κεντρικούς και τους παραλιακούς δρόμους εξαιτίας της ολισθηρότητας, των λιμνάζοντων υδάτων αλλά και της μικρής ορατότητας κατά περιόδους.

Δείτε βίντεο

Έρχεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα το Σάββατο

Συναγερμός έχει σημάνει ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, ενώ σε κάποιες περιοχές, τα φαινόμενα θα είναι έντονα, με τους μετεωρολόγους να χτυπούν καμπανάκι ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Τοπικές βροχές είναι σε εξέλιξη ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο με τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Ωστόσο το Σάββατο αναμένεται από τα δυτικά το σοβαρό καιρικό σύστημα τύπου «Π» με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό. Βροχές αναμένονται και στην Αττική.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο πρόκειται για το πρώτο καιρικό σύστημα, μετά από ένα μήνα, που θα επηρεάσει μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη.

Όπως είπε είναι ένα τυπικό φθινοπωρινό σύστημα που το συναντάμε συχνά κάθε χρόνο. Οι άνεμοι, νοτιάδες, θα πνέουν θυελλώδεις. Το σύστημα θα επηρεάσει τη δυτική Ελλάδα κυρίως, ενώ από το απόγευμα θα κινηθεί προς τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί με λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ήπειρο.

Η πρόγνωση του καιρού από σήμερα μέχρι και την Κυριακή από την ΕΜΥ – Εν αναμονή έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καιρική διαταραχή θα έχει διάρκεια περίπου 24 ωρών και θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα Πέμπτη στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.

Τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-11-2023
Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες βροχές.
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-11-2023
Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, γρήγορα όμως θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-11-2023
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται τοπικές βροχές έως το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

Τι είναι η κακοκαιρία «Π» που έρχεται το Σαββατοκύρικο: Βροχές με νότιο νοτιοδυτικό ρεύμα- Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια απότομη αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία «Π», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου “Π” – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσιάζει  εικόνα που αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.

Η αναλυτική πρόγνωση
Την Πέμπτη (2/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική βορειοδυτική  Ελλάδα, τη βόρεια βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις βραδινές – νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στη βορειοδυτική Ελλάδα και το Σάββατο (/11) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα εκδηλωθούν αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι νότιων διευθύνσεων με ένταση ως τα 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία Ciaran θα πλήξει την Ευρώπη
Από την άλλη οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας με την ονομασία Ciaran η οποία από σήμερα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως περιοχές της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. «Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στον Ατλαντικό κινούμενο προς τα νότια της Αγγλίας και αναμένεται να ενισχυθεί ενισχυθεί προσεγγίζοντας ελάχιστη βαρομετρική πίεση ακόμη και κάτω από τα 950 hPa. Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές» αναφέρει στο protothema.gr ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. Όπως επισήμανε κυριότερα προβλήματα αναμένεται να εντοπιστούν στις μετακινήσεις, σε δρομολόγια, πλοίων, πτήσεις αεροπλάνων και δρομολόγια τρένων όπου γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές αναμένεται να κλείσουν λόγω της καταιγίδας Ciaran.

Ο χάρτης της κακοκαιρίας Ciaran που αναμένεται να χτυπήσει τη δυτική Ευρώπη

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα climatebook.gr όπου ο κ. Λαγουβάρδος με άλλους ερευνητές καταθέτουν τις απόψεις τους για τον καιρό, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους 6 έως 8 μέτρων, ενώ κατά μήκος της Μάγχης αναμένονται κύματα ύψους περίπου 6 μέτρων. «Επιπλέον, ένα σοβαρό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία των φύλλων στα δέντρα. Λόγω της ηπιότητας του φθινοπώρου 2023 και στη Δυτική Ευρώπη, τα δέντρα βρίσκονται περίπου 10 ημέρες πίσω από τον χειμερινό λήθαργο. Έτσι, τα φύλλα παραμένουν παρόντα σε πολλά είδη. Η αντίσταση στον αέρα επομένως θα είναι ισχυρότερη και αυτό θα ωθήσει πολλά δέντρα στην πτώση τους».

Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές»

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η κακοκαιρία αυτή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο μιας και τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή ανά δυο χρόνια έχουν υπάρξει παρόμοια βαρομετρικά χαμηλά με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. «Τα συστήματα αυτά που επηρεάζουν τη Μεσόγειο λόγω του Ατλαντικού μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ βαθιά δηλαδή είναι μετεωρολογικές βόμβες που βαθαίνουν και η πίεσή τους πέφτει πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι στην περιφέρεια αυτού του βαρομετρικού χαμηλού δημιουργούνται εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τους μέσους ανέμους στα 10 μποφόρ και με ριπές φθάνουν τα 160-180 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως βλέπουμε και στους χάρτες πρόγνωσης από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως την Πέμπτη θα επηρεάσει τη δυτική Ευρώπη και κυρίως τη Μ. Βρετανία τη Γαλλία το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ αργότερα θα κατευθυνθεί ανατολικότερα και προς την Ιταλία και την Ελλάδα».

 

Διαβάστε ακόμη: