Την «μαργαρίτα» μιας σειράς μειώσεων των επιτοκίων τόσο επί Ευρωπαϊκού εδάφους, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζουν να… «μαδάνε» οι επενδυτές αναζητώντας απαντήσεις για το μέλλον των αγορών. Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων επανέφερε χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπόρις Βούιτσιτς ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει το κόστος δανεισμού πριν από το καλοκαίρι».

Ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε επίσης ότι ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά, οι αξιωματούχοι θέλουν να πειστούν για την επιβράδυνση και θα περιμένουν στοιχεία για την αγορά εργασίας της ευρωζώνης. «Δεν μιλάμε για μείωση των επιτοκίων τώρα, και πιθανότατα δεν θα το κάνουμε πριν από το καλοκαίρι», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg στο N1 TV της Κροατίας.

Οι επενδυτές και στις δυο όχθες του Ατλαντικού έχουν στοιχηματίσει σε μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εφέτος μετά από μια πιο απότομη από την αναμενόμενη «βουτιά» του πληθωρισμού προς το τέλος του 2023. Οι αγορές έχουν εξομαλύνει κάπως αυτά τα «στοιχήματα» πρόσφατα, αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια μείωση κατά α’ τρίμηνο την άνοιξη.

Η επιδείνωση της οικονομικής αδυναμίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τέτοιες προσδοκίες, αν και ο Βούιτσιτς είπε ότι (η χώρα του) και γενικότερα η ευρωζώνη των 20 εθνών θα αποφύγει την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία.

Τι πιστεύει η FED

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια ήπια προσγείωση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν “αγκάθια” που θα απαιτήσουν προσοχή της FED. Ο ίδιος είπε ότι παρ’ όλο που στελέχη της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι ο γύρος σύσφιξης της πολιτικής μάλλον έχει τελειώσει οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στο προσκήνιο.

Φόβοι αλλά και αισιοδοξία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο επίμονος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, αν και αποκλιμακώθηκε κυρίως λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών, παραμένει υψηλός και αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για τα χρηματιστήρια.

«Οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για γρήγορή αποκλιμάκωση των επιτοκίων αν δεν επαληθευθούν θα γυρίσουν Boomerang στις κεφαλαιαγορές δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας που εκδηλώνεται από τις Κεντρικές τράπεζες» αναφέρει σε σχόλιό του ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της FastFinance, τονίζοντας στις αρνητικές παραμέτρους για τη νέα χρονιά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με τα πρώτα σημάδια ύφεσης στις αναπτυγμένες οικονομίες που μπορεί να αποτελέσει την θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη, τέτοιου μεγέθους οικονομικά γεγονότα λειτουργούν με χρονική υστέρηση μηνών, σαν «φυτίλι βραδείας καύσης». Ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα, λέει η FastFinance η είσοδος σε ύφεση χωρών που τροφοδοτούν το τουριστικό της προϊόν θα δημιουργήσει παρενέργειες στην εκτιμώμενη αναπτυξιακή της πορεία που προβλέπεται άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

«Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, παρά την θετική πρόσφατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, επισημαίνουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι πρέπει να αναφερθούν:

  • Η Μέση σταθμική του διάρκεια μειώθηκε στα 17,2 έτη (-3,3 έτη από το 2019).
  • Το μέσο σταθμικό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης ανέρχεται σε 1,63%, αλλά δανείζεται με επιτόκιο πέριξ του 3,70% σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις, αυξάνοντας  σε απόλυτο αριθμό το χρέος της Κεντρικής κυβέρνησης στα 402 δις.
  • Το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διευρύνεται και πρέπει να προβληματίζει τουλάχιστον.

Όσον αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις εισηγμένες και μη, θα αντιμετωπίσουν και αυτές προβλήματα αναχρηματοδότησης και αυξημένου κόστους δανεισμού που θα επηρεάσει σε δεύτερο χρόνο αρνητικά,  αποτελέσματα και επενδυτικά προγράμματα».

Διαβάστε ακόμη: